O mulțime uriașă de iranieni a întâmpinat sicriul cu trupul generalului Qasem Soleimani, ucis de americani în Bagdad

Zeci de mii de iranieni au strigat: „Moarte Americii!”

 

Qasem Soleimani

Foto – mid-day.com

Două atacuri cu rachete au fost lansate sâmbătă seară asupra forţelor americane din Irak

Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate citaţi de AFP.

Două obuze de mortieră au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană atacată marţi de mii de combatanţi şi susţinători ai grupărilor pro-Iran din Irak, au declarat responsabili de securitate din Zona Verde.

În acelaşi timp, la mai puţin de o sută de km mai la nord, două rachete Katiuşa s-au abătut asupra bazei aeriene Balad, bază irakiană de mari dimensiuni în care se află soldaţi şi avioane americane, au precizat surse de securitate de la faţa locului.

Potrivit comandamentului militar irakian, nu a existat nicio victimă în urma acestor atacuri. Imediat după aceste tiruri, drone americane au survolat baza în misiuni de recunoaştere, au adăugat sursele citate.

SUA au desfăşurat în această săptămână soldaţi suplimentari pentru a proteja diplomaţii şi soldaţii americani în Irak, unde sentimentul anti-american s-a intensificat puternic după asasinarea vineri, într-un atac cu dronă, a puternicului general iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său Abu Mehdi al-Muhandis.

Apelurile la “răzbunare” s-au înmulţit la Bagdad şi la Teheran, în contextul în care americanii consideră de mai multe luni că facţiunile armate pro-Iran din Irak sunt o ameninţare mai mare decât jihadiştii afiliaţi grupării Statului Islamic (SI).

De la sfârşitul lui octombrie, 13 atacuri au rachetă au vizat interesele americane în Irak, provocând pe 27 octombrie moartea unui subcontractor american într-o bază a centrului petrolier al ţării. Atacurile nu au fost revendicate, dar Washingtonul acuză de comiterea lor facţiunile pro-Iran din coaliţia de paramilitari Hashd al-Shaabi

Sursa: Agerpres

Generalul iranian Qassem Soleimani şi locotenentul său Abu Mehdi al-Muhandis au fost ucis vineri, 3 ianuarie (din ordinul lui Donald Trump) după ce pe 31 decembrie Ambasada SUA din Bagdad aflată în zona verde a fost atacată de mai mulți manifestanți irakieni iritați de atacurile americane asupra milițiilor irakiene pro-Iran:

Mii de manifestanţi furioşi au atacat, marţi, ambasada Statelor Unite de la Bagdad, arzând drapele, spărgând camere de supraveghere şi strigând „Moarte Americii!”, după raiduri americane contra unui grup armat irakian pro-iranian, informează News.ro.

Participanţii la un cortegiu funerar cu 25 de combatanţi ucişi în urma raidurilor aeriene, duminică, în Irak, au ajuns să traverseze fără probleme toate punctele de control a Zonei verzi ultrasecurizate din Bagdad, unde se află sediul ambasadei. Dar forţele de securitate irakiene s-au interpus la porţile ambasadei atunci când manifestanţii au devenit violenţi.

Manifestanţii sunt bărbaţi în uniformă din cadrul Hachd al-Chaabi (Forţele de Mobilizare Populară), o coaliţie paramilitară dominată de facţiuni şiite pro-iraniene din care fac parte brigăzile Hezbolah, facţiunea vizată de raiduri, dar şi femei care fluturau steaguri irakiene.

Purtând banderole cu mesaje în care cereau ca „Parlamentul trebuie să elibereze trupele americane, dacă nu, noi le vom elibera”, „Închideţi ambasada americană de la Bagdad” şi au strigat „America este marele Satan”.

Sentimentul antiamerican a fost reînviat după aceste raiduri contra unei baze din Irak, nerevendicate dar atribuite de Washington facţiunii şiite din brigăzile Hezbolah.

Hachd al-Chaabi, care a ajutat puterea irakiană în lupta împotriva jihadiştilor (Statul Islamic), a fost integrată forţelor obişnuite. – bursa.ro

Generalul Soleimani are deja un înlocuitor: Esmail Ghaani

Cine este Esmail Ghaani, noul lider al Forţei Quds din Iran?

„După martiriul gloriosului general Qassem Soleimani, îl numesc pe generalul de brigadă Esmail Ghaani drept comandant al Forţei Al-Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice. Ordinele pentru Forţa Al-Quds rămân exact aceleaşi ca şi sub conducerea martirului Soleimani”, a anunțat ayatollahul Ali Khamenei, citat de Mediafax.

Ghaani a fost descris de Khamenei drept „unul dintre cei mai decoraţi comandanţi” ai Gardienilor Revoluţiei în timpul războiului între Iran şi Irak din perioada 1980-1988. Generalul a fost timp de două decenii adjunctul lui Soleimani, liderul Forţei Quds. În 2017, Ghaani a susţinut că SUA au încercat şi nu au reuşit să distrugă Iranul, acuzând Washingtonul că a creat grupările teroriste al-Qaeda şi Stat Islamic – o teorie a conspiraţiei deseori vehiculată de unii oficiali iranieni. Armata americană l-a ucis, vineri dimineaţă, pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Atacul a avut loc cu o dronă, pe aeroportul din oraşul irakian Bagdad, la ordinul lui Donald Trump. – libertatea.ro

9 gânduri despre „O mulțime uriașă de iranieni a întâmpinat sicriul cu trupul generalului Qasem Soleimani, ucis de americani în Bagdad

      • Cum facem noi din spatele calculatorului, așa fac și ei din fața altarului, sau mai grav.
        Cei care îl pomenesc pe schismaticul Epihanie devin și ei schismatici.
        Dar părintele Matei Vulcănescu ce are de spus? El îi învăța pe toți să întrerupă pomenirea. Acum mingea este în terenul lui.

        Totuși să așteptăm justificările pentru pomenirea schismaticilor.
        Oricum mitropolitul Serafim de Pireu nu iese bine din această situație.

        Apreciază

Lasă un comentariu