Războiul trompetei neomarxiste, Cristian Tudor Popescu, cu Biserica. Îl numește pe Sfântul Dimitrie „hoit”, pe credincioși „vite”, iar pe patriarh „șarlatan”

Jignirile anti-ortodoxe ale lui Popescu și replica lui Vasile Bănescu (putătorul de cuvânt al Patriarhiei, care se pare că a precizat că se exprimă în nume personal).

Prima parte a invectivelor lui C. T. Popescu și o replică a lui Florentin Pandele: 

Întreaga emisiune de la Europa FM din 27 octombrie în cadrul căreia CTP și-a expus invectivele: 

59 de gânduri despre „Războiul trompetei neomarxiste, Cristian Tudor Popescu, cu Biserica. Îl numește pe Sfântul Dimitrie „hoit”, pe credincioși „vite”, iar pe patriarh „șarlatan”

  1. CTP este noul Eugen Turcanu al zilelor noastre! Un individ care, la fel ca in 1990 cand radia de bucurie ca minerii îi calca in picioare pe studenți, promoveaza in continuare (deocamdată doar verbal) agresivitatea, ura, vulgaritatea, marlania, violenta, mesajele anticrestine. Un individ care ar trebui izolat, nu promovat de media, este o reminiscență a trecutului bolsevic al acestei tari impus de tancurile sovietice. Este suficient sa-i vezi fizionomia ca să-ți dai seama de toate astea! „Si eu sunt o vită creștină!”

    Apreciază

  2. Pai , C.T.P. n-a facut altceva decat sa-si expuna un punct de vedere . Pentru asta trebuie … lapidat ? Am urmarit interventia lui Florentin Pandele si…cam asta face domnia sa care se declara…crestin ortodox practicant : cere mai mult sau mai putin voalat lapidarea unui om care are o anumita parere despre pelerinajul la moaste conform traditiilor BOR . Cu ce i-a jignit pe „crestini ” denumindu-i VITE ? Oare oile nu fac parte dintre vite iar Sfanta Scriptura nu-i numeste pe credinciosi…OI ? Aceste cuvant OI este mai putin jignitor ? Oare Iisus Hristos a incurajat acest fapt , oare Iisus Hristos a spus cuiva ca , poate sa-si obtina mantuirea sufletului sau prin intermediul unor moaste…chiar si-al unor moaste apartinand unor oameni care-au avut viata de sfinti si moarte de martiri ? In Sfanta Evanghelie se scrie despre acest lucru , despre rugaciune , la Matei 6/1-6 si fireste si-n alte locuri . Adica , mai romaneste spus , Iisus care este POARTA , este inlocuit de niste ramsitze umane a caror provenienta este ORICUM cam neclara . CTP chiar asta a demonstrat unui tip care-a intervenit telefonic in emisiune : NICAIERI IN SFANTA SCRIPTURA NU SE POMENESTE DESPRE VENERAREA ALTOR LUCRURI , ALTOR OBIECTE IN AFARA FIINTEI LUI DUMNEZEU IAR ASTA O SPUNE IN CLAR , CEL PE CARE-L NUMIM FIU DE DUMNEZEU SI DUMNEZEU ADEVARAT . IPF Daniel a avut la randu-i propria sa declaratie pe care-o face cam tarziu si , mare lucru de nu face asta la indemnurile cuiva din afara tarii , asa cum s-a-ntamplat si cu ceea ce-au patit Ceausescu si gashca lui in Octombrie 1989 . Zic , ” mare lucru ” deoarece , pana acum , parca nu l-am auzit atentionand Guvernul , Presedentia sau Parlamentul asupra faptului ca…incalca Legile Dumnezeiesti prin insasi faptul ca datorita lor , multi romani traiesc asa cum traiesc adica , la limita supravietuirii si nici pentru faptul ca ei sfideaza o intreaga populatie neluand in seama multe dintre legile si regulile…chiar de ei stabilite . C.T.P. a aratat prin expunerea parerii sale care-i de fapt adevarata fatza a…crestinilor ortododxi : predispusi mai curand sa arunce cu pietre , decat sa-i mangaie pe cei ce au pareri diferite de cele in care ei cred .

    Apreciază

    • Individul asta mereu arunca cu noroi in ortodocsi si pretinde in mod ipocrit sa fie tratat cu blandete.
      N-avem nevoie de parerea lui de neobolsevic.
      Daca ne jigneste sfintii avem dreptul sa reactionam. Intr-o tara musulmana ar fi fost linsat la propriu. Dar noi daca ii spunem cateva cuvinte mai dure suntem rai?
      Nemernicii astia s-au obisnuit prea mult cu cumintenia ortodocsilor.
      Chiar daca patriarhul are si el ipocrizia lui, asta nu-i da dreptul acestui om plin de ura sa ne condamne ori de cate ori ne exercitam credinta.
      L-a pus cineva pe el aparatorul acestui regim criminal?
      Poate l-a pus…
      Ne rezervam dreptul de a reactiona.
      In Sfanta Scriptura sunt marturii indirecte asupra cultului trupurilor indumnezeite ale sfintilor.

      Apreciat de 1 persoană

    • Cinstirea trupurilor sfinte în Vechiul Testament

      În Vechiul Testament, prorocul Elisei poate fi socotit un exemplu grăitor al cinstirii pe care poporul ales o aducea trupurilor sfinte. Despre el, aflăm din cea de-a IV-a Carte a Regilor că, după ce a murit, „l-au îngropat, iar în anul următor au intrat în ţară cete de moabiţi. Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele lui” (IV Reg. 13, 20-22). Tot despre el vorbeşte şi Cartea Înţelepciunii lui Isus Sirah: „Fericiţi cei care au văzut şi cei care întru dragoste au adormit, dar şi noi vom fi vii. Când Ilie a fost răpit la cer, în vijelie, Elisei s-a umplut de duhul lui. În zilele sale nu s-a temut de biruitori şi nimeni nu l-a supus. Tot cuvântul n-a fost ascuns înaintea lui şi întru adormire a prorocit trupul lui. Şi în viaţa sa a făcut semne şi la moarte minunate au fost lucrurile lui” (Înţelepciunea 48, 11-15).

      Tot în Vechiul Testament se descoperă cuvenita cinstire în care „toate trupurile celor drepţi” erau aşezate. Amintim aici de rămăşiţele pământeşti ale patriarhilor, ale prorocilor, precum şi ale tuturor bărbaţilor care fuseseră cu dreptate înaintea lui Dumnezeu. Aşa se face că trupul lui Iacov este purtat de Iosif şi de fraţii săi în Egipt (Cf. Fc. 50, 1-14), iar la rândul său Moise „a luat cu sine oasele lui Iosif” (Cf. Ieşire 13, 19). Regele Iosia aduce cinstire osemintelor „prorocului care venise din Samaria” (IV Reg. 23, 16-18). Din toate aceste exemple reies prezenţa şi lucrarea Sfântului Duh în trupurile omeneşti, chiar şi după moarte. Despre aceştia, psalmistul spune că „Domnul păzeşte toate oasele lor, nici unul din ele nu se va zdrobi” (Ps 33, 19).

      Apreciază

    • „… Vom veni la el şi vom face locaş la el”

      În Noul Testament, valoarea teologică a sfintelor moaşte se susţine prin actul „sălăşluirii lui Hristos, sau a Duhului Său, respectiv a puterii şi lucrării dumnezeieşti necreate în cei ce se alipesc cu credinţă de Hristos”. Mai lămurit, vorbind despre valoarea lor existenţială, aducem ca justificare realitatea şi necesitatea „sfinţeniei în Ortodoxie”. În acest sens, există numeroase argumente scripturistice, desprinse din învăţătura Mântuitorului sau din experienţa Sfinţilor Apostoli.

      După cum am arătat mai sus, ascendenţa omului spre desăvârşire se leagă neapărat de „sălăş­luirea” în Hristos. Sfintele Evanghelii arată lămurit chemarea omului spre o renaştere duhovnicească, în Persoana Logosului înomenit. „Dacă Mă iubeşte cineva, spune Domnul, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el” (In. 14, 21). Tot El arată că această sălăşluire duhovnicească va continua neîntreruptă şi după Înălţarea Sa la ceruri: „Încă puţin timp şi lumea nu Mă va mai vedea; voi însă Mă veţi vedea, pentru că Eu sunt viu şi voi veţi fi vii. În ziua aceea veţi cunoaşte că Eu sunt întru Tatăl Meu şi voi în Mine şi Eu în voi” (In. 14, 19-20). Omul sfinţit de harul Duhului Sfânt poate asigura pe mai departe cultivarea acestei împărtăşiti dumnezeieşi numai prin participarea personală şi permanentă la actul de iubire. „Precum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi; rămâneţi întru iubirea Mea. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne întru iubirea Mea după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân întru iubirea Lui” (In. 15, 9-10). Asumându-Şi firea noastră, Mântuitorul Hristos „a restaurat chipul lui Dumnezeu în om”.

      În felul acesta, cei care cred într-însul „pot deveni prin har ceea ce Dumnezeu este prin natură, adică copiii lui Dumnezeu” (pr. prof. Ion Bria, „Comentariu la Catehismul Ortodox. 12 sinteze catehetice”, Sibiu, 2000, p. 109).

      Iată, prin urmare, că „celor câţi L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu” (In. 1, 12). Pe de altă parte, atunci când îl ridică din mormânt pe Lazăr, „cel mort de patru zile”, Domnul îi vorbeşte Martei despre părtăşia trupească a Învierii Sale. „Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac” (In. 11, 25-26).

      Apreciază

  3. E clar ca duhul rau care-l chinuie si care vorbeste prin el nu l-a lasat sa se apropie de Sfinte Moaste ale vreunui Sfant vreodata !!! Ar fi putut afla personal, din experienta proprie, la nivelul lui de „intelegere” ale celor duhovnicesti,…., diferenta elementara intre ele si un hoit… Sa-i explice cineva ca Hoitul pute ingrozitor si nu numai ca nu-l poti saruta – decat daca nu ai miros si/sau esti sarit din minti -, dar nici nu te poti apropia de el fara riscul de a vomita sau lesina, pe cand Sfintele Moaste emana parfumul Ceresc al Harului Duhului Sfant pe care l-au dobandit si care le mentine neputrezite. ..Dovada este de netagaduit !! ….. Dar fiecare vorbeste din experinta dobandita..
    Daca petreci fara dreapta credinta numai printre hoituri, hoit ajungi si tu si hoituri ajungi sa vezi peste tot !!!!!
    Iarta-ne, Doamne, si, pentru rugaciunea Sfintilor Tai, alunga Tu duhurile necurate si din acest om si lumineaza-l ca sa nu mai hulesca si sa nu mai fie batjocura demonilor…..

    Apreciază

  4. Marian,
    Eu cred ca toate minunile pe care le-a facut Mantuitorul ..le-a facut din mila fata de om…din dragoste…si nu pt ca asa este scris. Lui Dumnezeu mai intai ii este mila…si dupa hotareste.
    Omul prin pocainta are puterea sa schimbe hotararile lui Dumnezeu…exemplu este in cetatea din Ninive, cand soarta cetatii era hotarata, si proorocul Ioana a fost trimis sa le spuna acest lucru…dar nu s-a intamplat ce era „scris”…pt ca oamenii au contribuit la acest lucru.. prin pocainta.
    Iar dupa aceasta proorocul Iona nu sa mai intors in pamantul lui, caci spunea: „Numai aşa voi şterge ocara mea, că am minţit proorocind risipirea cetăţii Ninive.”
    Alt exemplu este in Noul Testament.. La nunta din Cana Galileii, cand Maica Domnului il roaga pe Mantuitorul, cu toate ca inca nu venise „Ceasul” Lui pt a face minuni, sa le dea vin la nuntasi.
    Astfel, din dragoste pt Maica Lui, a facut aceasta minune, mai inainte decat era hotarat…”scris”.
    Acest exemplu ne arata ca si Maica Domnului poate mijlocii cu rugaciunile ei, intre om si Dumnezeu.
    La fel si pt toti oamenii credinciosi este valabil…poti sa te rogi pt o anumita persoana care are nevoie de ajutor, daca iti este mila de ea……astfel devii un mijlocitor intre acea persoana si Dumnezeu.
    Dumnezeu tine cont de credinta ta si asculta de rugamintile celor credinciosi…ai exemplu tot in Noul Testament…cand slabanogul din Capernaum a fost coborat de patru oameni prin acoperis, din pricina multimii…”iar Iisus , vazand credinta lor, i-a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale!”…..si mai departe stim ce s-a intamplat. Toate astea sau facut si pt credinta celor patru oameni, nu numai ca asa a vrut Mantuitorul si asa a fost scris…..spune clar Sfanta Scriptura : ” iar Iisus, vazand credinta lor”….
    Omul prin mila si dragostea fata de aproapele lui , se aseamana cu Dumnezeu….si se face mijlocitor intre persoana respectiva si Dumnezeu….asta nu inseamna ca i-ai luat locul Lui (o spun pt cei care sunt mai tari de cap) .
    Toate aceste fapte relatate in Sfanta Scriptura, le pricepe omul care le trece prin filtrul inimii…si nu doar prin filtrul mintii.

    Sfantul Gavriil Georgianul :
    „Credinta adevarata isi afla salas in inima, nu in minte. Antihristul va fi dat pe fata de crestinii care isi au credinta in inima, in vreme ce aceia care isi au credinta in cap il vor urma.”

    Apreciază

  5. Eu nu stiu ce-i aceea …sectant { pentru a raspunde lui astridcezara } si pentru ai raspunde lui C , povatuitorul meu ortodox , parintele arhimandrit Justin Parvu , a trecut cam de mult la cele vesnice : ALTUL NU MAI CAUT CACI AM DEJA UNUL , MANGAIETORUL LASAT DE DOMNUL IISUS ! Lui Cristian Daniel…chiar nu merita sa-i imprastii margaritare pe dinainte . Guti Flo cu dragoste frateasca va raspund la frumoasele cuvinte care-L marturisesc pe DOMNUL : SI EU CRED…TOT IN DOMNUL IISUS HRISTOS INSA MANTUITORUL OAMENILOR , CEL CE RIDICA PACATELE LUMII A FACUT CEEA CE STATEA SCRIS . De ce ? Simplu : deoarece oamenii cred in CUVANT { La Inceput era CUVANTUL , si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu . Ioan 1/1 } iar in CUVANTUL SCRIS cu atat mai mult . Insa daca CUVANTUL spune foarte clar : 1 ] Lasati mortii sa-si ingroape mortii si 2] NU EXISTA ALT MIJLOCITOR INTRE OM SI DUMNEZEU DECAT OMUL IISUS HRISTOS cine sunt eu sa contrazic CEEA STA ESTE SCRIS ?! P.S. Pentru C : desii port NUMELE FECIOAREI…chiar n-am reusit sa deschid acele linkuri { fireste din nepricepere } insa , va multumesc pentru bunavointa !

    Apreciază

    • Mariane, povatuitorul tau ortodox care a trecut la Domnul , a cinstit-o si o cinsteste pe Nascatoarea de Dumnezeu asa cum ti-am scris mai sus . iar pe sfinti la fel ! asa ca nu stiu daca tu ai ramas la inv. pr. Iustin caci nu vorbesti ca un ucenic al său deloc !
      linkurile mai incearcasa le deschizi.
      daca zici ca ai pe Duhul Sfant ca povatuitor dar peSfinti si pe Nascatoarea de Dumnezeu nu o.cinstesti precum Duhul Sfant a randuit prin Sinoadele Ecumenice , atunci sa stii ca esti in inselare si nu-L.ai pe Duhul Sfant !
      iarta-ma… Dumnezeu sa te ajute.

      Apreciază

      • P.S. : vezi ca la manastirea povatuitorului tau ortodox arhim. Iustin , sunt puse la inchinare Sf. Moaste , si in chilia sa are Icoana cu Maica Domnului, in Biserica tot asa.

        Apreciază

        • @ C Initial , credeam { chiar credeam asta } ca , am nimerit absolut intamplator pe acest blog …site . Nu cunosc care-i diferenta dintre acesti termeni si nici macar nu ma intereseaza s-o aflu . Acum nu mai cred in acesta ” intamplare ” , acum chiar cred ca DUHUL SFANT m-a indrumat aici ! Parintele Parvu spunea la un moment dat , citand fireste din Sfintele Scripturi : „-VOR FI HRISTOSI MINCINOSI .” si mai mult decat asta , spunea si ca : ” Crestinismul actual incalca grav prima dintre cele 10 porunci ” insa , n-a fost prea suparat atunci cand i-am marturisit faptul ca , am in casa minim douazeci de icoane . M-a indemnat atunci { in urma cu vreo zece ani } sa le privesc si sa le cinstesc , caci amintesc de ce vrea Domnul insa , sa nu le slujesc si sa nu ma inchin lor caci , nu-s decat CHIPURI care AU FOST . ” – INCHINA-TE DOAR LUI DUMNEZEU CACI POTI ! SLUJESTE-I DOAR LUI DUMNEZEU CACI EL EXISTA ACUM CA SI-N TRECUT SI VA EXISTA VESNIC . ” Asa facea si el , Dumnezeu sa-l aiva in grija Lui ! Nu vreau s a fiu inteles gresit chiar daca exprimarea mea poate lasa loc pentru asa ceva . O cinstesc pe SFANTA FECIOARA MARIA insa , INDIFERENT ce-ar spune lumea , CINSTESC MAI MULT RODUL BINECUVANTAT AL PANTECELUI EI CACI ACESTA A VENIT DE LA DUHUL SI ESTE DUMNEZEU ! Acest lucru chiar al fac in ciuda unora care ma considera SECTANT { oare ce-o insemna asta ? } sau chiar … ecumenist .

          Apreciază

        • Marian , inca nu ai dat de invataturile sanatoase ale Sfintilor Parinti , de la primii mari Sfinti Ierarhi de care si pr. Iustin a ascultat caci.nici parintele Iustin nu a ajuns la intelegerea duhovniceasca fara sa citeasca din Sfintii Parinti care is mai mari decat el !!!

          fii atent ….o sa caut inv. care arata ca e cinstit sa saruti Icoanele caci ele sunt sfintite prin insusi chipul Sfantului caci si pe parintii nostri trupesti noi ii sarutam pe obraz si pe maini… tu nu ai sarutat mana pr. Iustin ?
          ei….pana si.umbra Sf.Ap Petru vindeca pe bolnavi ai citit ?
          cinstindu-i pe Sfinti pe Cel.Care i-a trimis si ales Îl cinstesti, adica pe Domnul Iisus.
          una e cinstirea si venerarea catre Maica Domnului si alta e adorarea catre Facatorul tuturor Sfintilor Dumnezeu cel Inchinat in Sfanta Treime !
          pai atunci pr Iustin cum de saruta Sfintele moaște, măi ?
          fara povatuitor lesne cadem in inselare.
          daca s-a dus pr Iustin…nu inseamba ca tre sa ramai de capul tau cu ideea ca ai numai pe Mangaietorul.Duhul.Adrvarului caci cazi in inselare, multe sunt cursele vrajmasului si multi din cauza asta au ajuns rataciti xa nestorie, arie s.a. ai grija si asculta de cei mai multi care te sfatuiesc sa ramai in inv Bisericii ! nu iesii din Biserica si te zăvorâ ca ai sa patesti ca Nichita care a fost inselat . ci intteaba, sfatuieste-te, fa ascultare, smereste-te….nu te increde numai.in propria ta talcuire din Sf.Scriptura !

          Apreciază

    • Tot ce a fost scris..si infaptuit de Dumnezeu, in ceea ce priveste mantuirea omului…a fost facut din mila fata de om…ca daca era dupa dreptate..noi nu mai existam.
      Mantuitorul este singurul care poate ierta pacatele lumii…dar asta nu inseamna ca tu, ca persoana, nu poti sa mijlocesti pt altcineva, in fata lui Dumnezeu….sunt exemplele de mai sus…pe care le reda Sfanta Scriptura…asta am vrut sa spun…si nicidecum ca ar mai fi cineva inafara de Dumnezeu care poate ierta pacatele lumii.
      ” Fiti Sfinti pentru ca eu sunt Sfant”.
      La acest lucru este chemat omul…la sfintenie…..o spune Sfanta Scriptura..nu unul ca mine.
      Prin dragoste si mila ajungi la sfintenie…nu doar prin ce este scris.
      Iar acest lucru trebuie sa treaca neaparat prin inima…iar daca ramane doar in minte…se intampla sa fim pe dinafara…dupa cum ne spun si Sfintii Parinti…..care au trait acest lucu…nu doar l-au citit.
      Faptul ca nu poti sa faci diferenta dintre Adevar (ortodoxia) si minciuna ( restul cultelor, sectelor mai pe romaneste.. catolici, protestanti etc) iti argumenteaza ca nu detii niciun margaritar..pe care sa il arunci la porci…..si denota ca te limitezi numai la cuvinte….la ce este scris…de aici si insistenta ta de mai sus …cu ” ceea ce este scris” .
      Intelege ca mai presus decat ceea ce este scris….este mila si dragostea…pe care nu le poti traii doar prin cuvinte…ci prin simtaminte…lucru care este mai presus decat un cuvintele.
      Nu exista mai multe adevaruri..ci numai Unul….fi sincer in cautarea ta…si ai sa realizezi ca nu poate un musulman care tagaduie dumnezeirea Mantuitorului..sau Sfantei Treimi ..sa aiba „adevarul lui” ..cum nu poate nici catolicul, care contrazice Scriptura..pe insusi Fiul lui Dumnezeu…si spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal ..si de la Fiul…cand Mantuitorul spune clar …ca Duhul Sfant de Tatal purcede….(si multe altele asemenea) …cum nu poate nici protestantul sa aiba adevarul lui…..negand fecioria Maicii Domnului…si tot asa cu celelalte secte.
      Adevarul este unul intreg…si nu pe bucati, cum il gasesti la celelalte religii….adevarul pe bucati inseamna minciuna.
      Acest lucru il vei intelege cand vei fi sincer …si iti vei lasa inima sa vorbeasca cu Dumnezeu.

      Apreciază

    • .. .hai ca m-ai facut sa zâmbesc… nu stiam ca tu detii „margaritarele”…te chinuie rau duhul mandriei, asa-i? ca pe orice „secretar” de altfel…se vede ca ai fost degeaba la parintele Iustin, Dumnezeu sa-l odihneasca, daca oi fi fost, bineînțeles…in mintea ta e o mare ciulama, tu vezi albul negru si negrul alb…si vezi, Mântuitorul este Hristos nu Cristos, asta in ortodoxie, pe care tu nu o cunosti…

      Apreciază

  6. Marian
    Zici ca l-ai avut povatuitor pe Pr Iustin??! Si totusi esti atat de confuz?
    Probabil ca n-a avut prea mult timp parintele sa te lămureasca sau nu esti total sincer in ce ne spui. Caci nu poate un ucenic al marelui duhovnic sa se indoiasca precum tine de adevarurile Ortodoxiei si sa aiba o intelegere intocmai ca un neoprotestant.

    Apreciază

    • @danielvla Am avut fericirea de-a fi consiliat d e catre parintele arhimandrit atunci cand , in urma cu zece ani , treceam printr-o cumpana a vietii . Da , este posibil s a fiu confuz insa… nu in materie de credinta . N-am spus pe nicaieri ca i-am fost ” ucenic ” parintelui Justin Parvu caci n-a fost asa . Pur si simplu mi-a intins o mana de ajutor atunci cand…chiar aveam nevoie de-asa ceva . Eu nu ma indoiesc asupra adevarurilor oricarei biserici { caci BISERICA este TEMPLUL DUHULUI SFANT } fie ea ortodoxa , catolica , protestanta , neoprotestanta sau chiar musulmana . Fiecare dintre aceste biserici au adevarurile lor , fiecare dintre ele asa cum crede comunitatea sau conducatorii religiosi ai acesteia . Nu-i treaba me a sa incerc nici sa arunc cu piatra indoielii asupra lor si nici sa-i judec asa cum vad c a fac destui oameni in ziua de azi . Eu imi spun parerile , ceea ce cred la acel moment si chiar consider c a nu fac rau daca imi pun la lucru mintea si eventual sufletul . De altfel insasi PARINTELE ARHIMANDRIT JUSTIN PARVU spunea , in cele cateva datzi in care am avut cinstea sa stea de vorba cu mine : CAUTA SI NU MA-NDOIESC C A VEI GASII IN CELE DIN URMA ADEVARUL ! P.S. Protestant…neoprotestant ce-s astiea ? Cumva este vorba despre niste comunitati crestine sau…pagane ???

      Apreciază

      • Prin cuvantul „consiliat „te-ai dat de gol !Mergi inapoia mea ,satano!Tot ce ai scris si vei scrie din acest moment,1.11.2020.orele 16.45.,fara o pocainta sincera ,desi ma indoiesc ,sa ti se socoteasca pacat!

        Apreciază

  7. Stapanul Hristos ne-a dat ca izvoare mantuitoare moastele sfintilor, care izvorasc, in multe chipuri, faceri de bine si dau la iveala mir cu bun miros. Nimeni sa nu fie necredincios! Daca prin vointa lui Dumnezeu a izvorat in pustiu apa din piatra tare (Iesirea XVII, 5-6; Numeri XX, 7-11.) si din falca magarului apa pentru Samson caruia ii era sete (Judecatori XV, 19.), este de necrezut ca sa izvorasca mir bine mirositor din moastele mucenicilor? Cu nici un chip pentru cei care cunosc puterea lui Dumnezeu si cinstea pe care o au sfintii de la Dumnezeu. In legea veche era socotit necurat tot cel care se atingea de un mort (Numeri XIX, 11; Leviticul XI, 36.), dar nu erau socotiti necurati insisi mortii. Dar dupa ce insasi viata si cauza vietii a fost socotita intre morti, nu mai numim morti pe cei care au adormit intru nadejdea invierii si cu credinta in El. Cum poate sa faca minuni un corp mort? Cum dar prin ei demonii sunt pu si pe fuga, bolile sunt alungate, bolnavii se vindeca, orbii vad, leprosii se curata, ispitele si supararile se risipesc si se pogoara toata darea cea buna de la Tatal luminilor (Iacov I, 17.) peste aceia care cer prin ei cu credinta neindoielnica? Cat de mult trebuie sa te ostenesti ca sa gasesti un sprijinitor, care sa te prezinte imparatului celui muritor si sa puna pe langa el cuvantul pentru tine! Dar nu trebuiesc oare cinstiti aparatorii intregului neam omenesc, aparatori care se roaga lui Dumnezeu pentru noi? Da, trebuie sa-i cinstim, ridicand biserici lui Dumnezeu in numele lor, aducand roduri, praznuind pomenirile lor, bucurandu-ne in aceste zile de praznuire in chip duhovnicesc, pentru ca sa fie potrivita bucuria cu aceia care ne-au adunat la praznuire, pentru ca nu cumva incercand sa-i cinstim, din contra sa-i suparam.

    Prin cele care Dumnezeu este cinstit, prin acelea se vor bucura si slujitorii lui: de acelea de care Dumnezeu se manie, de acelea se vor mania si osta sii lui. In psalmi, in imne si in cantari duhovnicesti (Efeseni V, 19; Coloseni III, 16.), in umilinta si in milostenie fata de cei lipsiti, noi credinciosii sa cinstim pe sfinti, caci prin acestea mai ales se cinsteste Dumnezeu. Sa le ridicam stalpi, icoane vazute si noi insine sa ne facem, prin imitarea virtutilor lor, stalpi si icoane insufletite ale lor. Sa cinstim pe Nascatoarea de Dumnezeu, pentru ca este in sens propriu si real Maica lui Dumnezeu. Sa cinstim pe proorocul Ioan, pentru ca este inainte mergator, botezator, apostol si mucenic – caci, dupa cum a spus Domnul, „nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei mai mare decat Ioan” (Matei XI, 11.) – pentru ca si acesta a fost primul propovaduitor al imparatiei. Sa cinstim pe apostoli, pentru ca au fost frati ai Domnului, martori oculari si slujitori ai patimilor Lui „pe care Dumnezeu si Tatal cunoscandu-i mai dinainte, mai dinainte i-a si hotarat sa fie asemenea chipului Fiului Lui” (Romani VIII, 29.), „intai apostoli, al doilea prooroci, al treilea pastori si invatatori” (I Corinteni XII, 28; Efeseni IV, 11.). Sa cinstim pe mucenicii Domnului, alesi din toate categoriile sociale, pentru ca sunt ostasi ai lui Hristos si au baut paharul Lui atunci cand s-au botezat cu botezul mortii Lui facatoare de viata, asa ca au ajuns partasi patimilor si slavei Lui. Inainte statatorul lor este protodiaconul si apostolul lui Hristos, primul mucenic Stefan. Sa cinstim si pe cuviosii nostri parinti, pe purtatorii de Dumnezeu asceti, cei care au luptat cu tarie mucenicia cea mai indelungata si mai grea a constiintei, „care au pribegit in piei de oaie si in piei de capra, fiind lipsiti, stramtorati, indurand rele, ei de care lumea nu era vrednica, ratacind in pustii, in munti, in pesteri si in crapaturile pamantului” (Evrei XI, 37-38.). Sa cinstim pe profetii dinaintea venirii harului, pe patriarhi, pe drepti, pe cei care au vestit mai dinainte venirea Domnului. Privind la traiul tuturor acestora, sa le urmam credinta (Evrei XIII, 7.), dragostea, nadejdea, zelul, viata, staruinta in patimi, rabdarea pana la sange ca sa avem partasie cu ei si la cununile slavei.

    Apreciază

  8. Marian, inca nu stii nici macar temelia Credintei! nu stii Crezul !
    este o singura Biserica, nu mai multe…
    ” cine nu ca manca Trupul Meu si nu va bea Sangele Meu nu va avea viata in e l caci Trupul Meu e adevarara mancare…”,
    aceasta ” Mancare” nu o gasesti decat la Sf. Liturghie ortodoxa! in alta asa zisa biserica( catolica) nu este caci Duhul Sfant sta numai.in Adevar. iar Adevaruo de credinta s-a pastrat in singura Biserica de 2000 de ani…care e Ortodoxa ! celelalte is secte si ramuri iesite din Biserica, care si-au schimbat Adevarul si au slujit de capul lor. inca nu stii multe…

    Apreciază

    • @ C Omule bun , de unde-i tras concluzia ca…n-asi sti CREZUL ? Stiu si TATAL NOSTRU insa , de asemena stiu ca , au existat si exista destui insi care stiu aceste marturisiri de credinta si care…Sa mai continui ? Chiar crezi ca acel jurnalist C.T.Popescu , nu stie CREZUL sau Tatal Nostru si nu le rosteste aproape zilnic ? Dupa propriile-i declaratii date in urma cu mai bine de douazeci si trei de ani face asta zilnic . El nu mai crede in ” carturarii si fariseii ” care , la adapostul acestor rugaciuni facute doar pentru ai vedea lumea , fac toate nefacutele iar IPF Daniel este unul dintre exemple . Pe cinstite acum , chiar crezi ca acea amenintare/prevenire a Patriarhului BOR , asi avea locul la pelerinajul de ziua Sf. Dumitru ? De ce n-a facut-o mai inainte , la pelerinajul pentru SF. Cuvioasa Parascheva bunaoara ??? Au trebuit s a se revolte credinciosii si sa se ia in betze cu jandarmii pentru asta ? Acum jandarmii vad ca-s cercetati d e catre Prchetul Militar deoarece n-au a ctinoat scrofulos la datorie si-au lasat in cele din urma pelerinii sa intre in Biserica pentru asi aduc e omagiul lor de credinta Sfintei . Intrebare : ai auzit cumva pana acum ca BOR s-a facut avocatul acelor jandarmi ? Eu unul NU !

      Apreciază

  9. deci ca sa stii :
    catolicii, protestantii, musulmani, iehivisti, baptisti etc…toti ne-ortodocsii nu sunt in Adevăr , nu sunt Biserică a lui Hristos, nu se inchina in ” duh si adevar” lui Dumnezeu, nu au Harul.Sfintitor prin urmare nu au botezul cel mantuitor , deci is in afara Imparatiei Cerurilor .

    Apreciază

    • @ C Bine bine dar toti acestia ” catolicii, protestantii, musulmani, iehivisti, baptisti etc…toti ne-ortodocsii nu sunt in Adevăr , nu sunt Biserică a lui Hristos, nu se inchina in ” duh si adevar” lui Dumnezeu, nu au Harul.Sfintitor prin urmare nu au botezul cel mantuitor , deci is in afara Imparatiei Cerurilor .” CRED IN ACELASI DUMNEZEU SI SE INCHINA LUI INDIFERENT CUM AL NUMESC : Dumnezeu , Yahve , Elohim , Allah sau in cazul protestantilor si baptistilor doar …Dumnezeu . Iar te deranjez c-o intrebare : cum sti dumneata ca ” toti acestia is in afara imparatiei Cerurilor ” cand insasi Dumnezeu spune : ORICE LUCRU ITI VA FI IERTAT …CHIAR SI HULA IMPOTRIVA NUMELUI MEU ?!

      Apreciază

      • Marian,
        Iti iarta.. dar cu conditia sa vi la Adevar.
        Este un lucru care nu se iarta….hula impotriva Duhului Sfant…iar asta o vezi din plin la catolici, protestanti etc.
        Asta este hula impotriva Duhului Sfant …sa fi impotriva Adevarului invederat.
        Dumnezeu s-a facut cunoscut lumii prin revelatie…nu prin vise( musulmani)..sau tot feluri de interpretari ( hindusi, budisti) .
        Iudaismul a primit legiea prin proococul Moise, care a stat fata catre fata cu Dumnezeu in muntele Sinai si a primit cele 10 porunci…..iar cand Mantuitorul a venit pe pamant si s-a facut cunoscut lumii in carne si oase…le-a facut cunoscuta Imparatia Cerurilor…desavarsirea.
        Pt aceasta le spunea ca nu a venit sa strice legea lui Moise…ci s-o desavarseasca. Dar ei n-au primit-o..pt ca priveau..si privesc (ca su unii dintre ortodocsi) mai mult la pamant…fapt care te face sa nu intelegi cele dumnezeiesti….iar pt acest lucru l-au rastignit. In momentul acela s-au rupt de Adevar cu desavarsire…cu toate ca il aveau in fata pe Dumnezeu.
        De aceea le spune Hristos iudeilor : „voi sunteti din tatal vostru diavolul” …pt ca se impotrivea Adevarului revelat.

        Apreciază

  10. @C NU , NU I-AM S ARUTAT MANA PARINTELUI PARVU NICIODATA . EL INSUSI M-A OPRIT SA FAC ASTA SPUNANDU-MI : „- ESTE DOAR UN SINGUR PARINTE IAR EL SE AFLA DEASUPRA NOASTRA A TUTUROR….CHIAR SI A MEA , DOAR LUI SA I TE INCHINI SI DOAR PE EL SA-L CINSTESTI !” Repet , ma aflam intr-o mare incercare din partea vietii . Cine mi-a dat aceasta incercare ? HOTARAT NU DUMNEZEU asa cum mi-a deslusit parintele arhimandrit ! ” Umbra Sf. Apostol Petru care vindeca bolnavii ” …daca exista CREDINTA CAT UN GRAUNTE DE MUSTAR POTI MUTA CHIAR SI MUNTII DIN LOCUL LOR . Insa , dupa cum STA SCRIS , doar UNUL A FACUT ASA CEVA IAR NUMELE SAU ESTE HRISTOS . Sigur ca da { si chiar cred in asta } , Sf. Apostol Petru a fost unul dintre ucenicii ce s-au bucurat de POGORAREA DUHULUI SFANT ASUPRA LOR INSA…DE AICI SI PANA LA A SALVA VIATA CUIVA { in cazul d e fatza a SLUGII unui potentat al vremii } DE LA DISTANTA ADICA , ALA SA NU SE AFLE MACAR IN APROPIEREA MARELUI VINDECATOR…ESTE CALE LUNGA SI , MA INDOIESC D E FAPTUL CA , VREODATA , UMBRA APOSTOLULUI PETRU A FACUT VREODATA ASA CEVA ! P.S. Nu ma-ntreba ce-am „citit ” despre acest subiect : INTREABA-MA DACA AM CITIT DESPRE ASA CEVA dar , doar daca-i vorba despre Sfintele Scripturi , altceva , adevarul unora , al respect dar , nu stiu de ce cred mai mult in CEEA CE STA SCRIS IN CARTEA SFANTA A CRESTINATATII ! Si pentru a nu exista dubii asupra acestei necredinte iti pot spune ca , am „citit ” de multe ori pareri ale unor „crestini ” care decretau ca , EVREII , JIDANII … JINDOVII { si altele … asemanatoare } AR TREBUI STERSHI DE PE SUPRAFATA PAMANTULUI . Oare Iisus a fost cumva altceva decat un …JIDAN ?

    Apreciază

    • @C Inainte sa uit : mie-mi place sa citesc dar stiu precis ca , trebuie sa STUDIEZ pentru a intelege …chiar si Sfintele Scripturi si-atunci , cu atat mai mult ceea ce ar putea sa exprime alte publicatii .

      Apreciază

    • „Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu şi mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl.”
      „Sta scris” ..ca un credincios poate face in numele Lui, lucrari mai mari decat a facut El.

      „Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu”.
      Acest lucru inseamna ca mai sunt si alte invataturi inafara de Sfanta Scriptura..pe care le gasim in traditia ortodoxa…singura care are continuitate apostolica.

      Referitor la Iudei..jidani , ce spune Hristos despre ei : „Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei?”
      Asta nu inseamna sa pui mana pe topor si sa tai capete…Dumnezeu va hotari, ce si cum….asta ca sa-ti faci o idee din cuvintele lui Hristos ce spunea despre fariseii.
      Daca vei mustra pe cineva, si o faci cu patima, chiar daca ai dreptate…si tu vei fi gasit vinovat..dar daca o faci din dorinta de adevar, fara patima, te numesti aparator al dreptei credinte.

      Apreciază

  11. Mariane, care munte a mutat Domnul Iisus ? ca El n-a vrut sa faca minuni de astea !
    insa uceniicii Sai au facut minuni in Numele Său cum este scris, cel ce crede in Mine mai mari.decat acestea va face”….
    ce le zice Apostolilor:” cine va primeste pe voi, pe Mine ma primeste, cine se leapada de voi, de Mine se leapada…”
    altceca le mai zice cand a suflat asupra lor dupa Inviere:” luatiDuh Sfant; carora veti ierta pacatele, iertate vor fii, carora le veti.tine tinute vor fii”
    deci fara preot nu se iarta pacatele caci prin preot s-a dat sa se dea dezlegarea ! fara preot nu-L poti primi pe Iisus, Trupul si Sangele Sau ! ai inteles ? 🙂
    cum te impartasesti fara preot ? numai cu cititul ? cum.iei dezlegare?

    Apreciază

    • @ C Fara suparare insa , acum am parerea ca-ti razi d e mine , te-ai plictisit sa-ti batzi capul cu unul c a mine si te amuzi pe socoteala mea ! Adica , vrei sa spui ca , daca n-ai un tip care-a fost hirotonisit langa tine , nu-ti poti face marturisirea de credinta in Dumnezeu Iisus Cristos ? Am vazut -mai nu stiu cand – un film numit SOARE ARZATOR , regizat de Nikita Mihalkov si , nu filmul in sine ma intereseaza sa ti-l prezint ca exemplu ci, doar o scena { daca nu l-ai vazut inca… macar pentru ACEASTA scena , merita sa-l vezi } unde , un barbat boteza in DUH si-n NUMELE LUI HRISTOS o fata , alaturi d e care se afla agatzat pe-o … mina acvatica . Asta , fata , inca avea cravata rosie de pionier la gat insa , dupa ce ala a botezat-o si i-a prins la gat crucea pe care el isusi o purtase pana atunci , a devenit FICA A LUI IISUS HRISTOS , FICA A LUI DUMNEZEU , CARE-A SI SALVAT-O DIN INCERCAREA PRIN CARE TRECEA ! Mai bine ma retrag caci , chiar nu-mi pace sa ma ia careva in ras oricum s-ar numii acesta . Din pareta mea insa… RESPECT TOTAL !

      Apreciază

  12. Mariane draga, nu-mi zi ” bun” caci numai unul.Dumnezeu e bun. eu sunt un om rau, pacatos, putred care am nevoie de acoperamantul.Maicii Domnului si al Sf..Nicolae 🙂

    cand am zi ca nu stii Crezul …m-am referut ca , intr-adevar nu stii nici acum.Crezul…nj sa-l stii pe derost ci sa-l cunosti pe de-antregul dogma din el. O singura Bisetica Apostoleasca !

    inca ceva cu pr Iustin…pai e contrazicere daca zici ca icoanele is doar niste chipuri ale unora din trecut :
    cum se face ca la manastirea lui laPaltin, in Biserica stanga la intrare e icoana cu.parintele care a izvorat mir si ucenitele lui, monahiile , fiicele sale, mai intai intra, fac trei inchinaciuni si ii saruta icoana si apoi merg mai departe la Maica Domnului si.la Domnul Iisus tot asa!
    pai asa e randuiala Bisericii de O mie si ceva de ani de cand is Icoanele si Bisericile….si tu esti pedinafara? pai cine ii mai mare?,,Biserica sau tu? sau un sfat asa spus de la un duhovnic ?
    pai nu e conttazicere cand chiar ucenitele au aceasta randuiala? ia du-te pe lamanastire sa vezi 🙂

    Apreciază

  13. Marian, toti aceia ne-ortodocsi , daca nu se inchina in duh si-n adevar nu vor vedea nici intra in Imparatia Cerurilor….asta o zice Iisus Hristos la Ioan convorbirwa cu Nicodim.
    deci degeaba zic ei ca se inchina lui Dumnezeu, nu pot intra in imparstia cerurilor pt ca numai prin botezul intreit in Numele Sfintei Treimi , numai asa intra in Imparatie precum a dat porinca Iisus Apostolilor dupa Inviere.
    e scris in.Evanghelie pricepi?
    fara botez esti al luiAdam , si Adam stim.unde s-a dus dupa ce a murit ! deci numai prin Iisus Hristos vine mantuirea precum zice Ap. Pavel xa intru Numele lui Iisus sa se plece tot grnunchiul: al celir ceresti, pamantesti si dedesubt ! deci degeaba zici tu de idolii alah si budda si altii duhuri necurate . !
    Singur Ortodoxia !

    Apreciază

    • corectez:
      convorbirea cu samarineanca si convorbirea cu Nicodim unde zice’:” cine nu se va boteza din apa si din Duh…”. si dincolo cu samarineanca tot la Ioan cap 5 parca( scuze ca io le zic asa cum.imi.amintrsc, nu le am cu exact pasaj si verset 🙂 )
      deci apa si Duh e botezul unde numai cei cu darul preotiei invoca Sfantul Duh si face Aghiasma Mare si slujba de botez.
      in afara Bisericii Ortodoxe nu vine Duhul.Sfant sa sfinteasca apa pt ca e schimbat Crezul si canoanele stabilite de Duhul.Sfant la Sinoadele Ecumenice incepand cu anii 300 d.Hr.
      ai inteles ? 🙂 ce au stabilit Apostolii aia e…. caci in Noul Testament e scris pana la Pogorarea Duhului.Sfant….dar apoi ce le-a mai zis Duhul.Sfant cum sa faca Slujbele si toate randuielile nu sunt scrise in Noul Testament ci in.Pidalion 🙂

      Apreciază

  14. Mariane, departe de mine asa ceca sa rad pe seama omului care cauta Adevarul. Doamne fereste.
    chiar vb serios.
    ma refer ca fara preot nu.poti lua dezlegarea de pacate si nu te poti impartasi cu Trupul si Sangele Mantuitorului.
    preotul are Harul Sfintitor. dar numai cel ortodox !
    de spovedanie n-ai auzit niciodata?
    preotul e lasat de Hristos !

    iarta-ma, dar chiar nu imi bat joc de nimeni.
    tu ai.nevoie de un preot duhovmic care sa iti faca rugaciuni.si sa te puna pe picioare. tre sa cauti un duhivnic . vezi pe la manastiri !

    Apreciază

    • Marian, ca sa ai cu adevarat cunostiinta despre Darul.Maicii Domnului si cat poatea Ea mijloci la Tronul lui Hristos pt cei care se roafa Ei….trebuie sa citesti cartea de mai jos e format pdf. tre sa ai adobe acrobat reader sau asa ceva ca sa descarci.

      io te sfatuiesc sa ai incredere sa te rogi Ei , sa citesti.in fiecare seara Acatistul sau Paraclisul Maicii Domnului care il gasesti in cartile ortodoxe de rugaciune ! in rest n-am ce sa-ti mai fac decat sa te incredintez ajutorului Stăpânei noastre de Dumnezeu.Nascatoarea si vezi in carte cati oameni si-au aflat izbavirea din.inselaciune cu rugaciunile Ei. Ea te va ajuta sa ajungi la Hristos Iisus caci Ea e scară care inalta pe oameni la Cer. e Usa milostivirii catre Domnul !

      repeta si tu de 100 de ori rugaciunea asts :
      Nascatoare de Dumnezeu Fecioară bucura-te, ceea ce esti plina de Har, Marie, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este Rodul pantecelui tău, ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre. !

      Dă clic pentru a accesa Minunile%20Maicii%20Domnului.pdf

      Apreciază

  15. 10. Luaţi, fraţilor, pildă de suferinţă şi de îndelungă răbdare pe proorocii care au grăit în numele Domnului.

    11. Iată, noi fericim pe cei ce au răbdat: aţi auzit de răbdarea lui Iov şi aţi văzut sfârşitul hărăzit lui de Domnul; că mult-milostiv este Domnul şi îndurător.

    12. Iar înainte de toate, fraţii mei, să nu vă juraţi nici pe cer, nici pe pământ, nici cu orice alt jurământ, ci să vă fie vouă ce este da, da, şi ce este nu, nu, ca să nu cădeţi sub judecată.

    13. Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi.

    14. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului.

    15. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui.

    16. Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului.

    17. Ilie era om, cu slăbiciuni asemenea nouă, dar cu rugăciune s-a rugat ca să nu plouă şi nu a plouat trei ani şi şase luni.

    18. Şi iarăşi s-a rugat şi cerul a dat ploaie şi pământul a odrăslit roada sa.

    19. Fraţii mei, dacă vreunul va rătăci de la adevăr şi-l va întoarce cineva,

    20. Să ştie că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui îşi va mântui sufletul din moarte şi va acoperi mulţime de păcate.

    Apreciază

  16. 1. Nu vă faceţi voi mulţi învăţători, fraţii mei, ştiind că (noi, învăţătorii) mai mare osândă vom lua.

    2. Pentru că toţi greşim în multe chipuri; dacă nu greşeşte cineva în cuvânt, acela este bărbat desăvârşit, în stare să înfrâneze şi tot trupul.

    3. Dar, dacă noi punem în gura cailor frâul, ca să ni-i supunem, ducem după noi şi trupul lor întreg.

    4. Iată şi corăbiile, deşi sunt atât de mari şi împinse de vânturi aprige, sunt totuşi purtate de o cârmă foarte mică încotro hotărăşte vrerea cârmaciului.

    5. Aşa şi limba: mic mădular este, dar cu mari lucruri se făleşte! Iată puţin foc şi cât codru aprinde!

    6. Foc este şi limba, lume a fărădelegii! Limba îşi are locul ei între mădularele noastre, dar spurcă tot trupul şi aruncă în foc drumul vieţii, după ce aprinsă a fost ea de flăcările gheenei.

    7. Pentru că orice fel de fiare şi de păsări, de târâtoare şi de vietăţi din mare se domoleşte şi s-a domolit de firea omenească,

    8. Dar limba, nimeni dintre oameni nu poate s-o domolească! Ea este un rău fără astâmpăr; ea este plină de venin aducător de moarte.

    9. Cu ea binecuvântăm pe Dumnezeu şi Tatăl, şi cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuţi după asemănarea lui Dumnezeu.

    10. Din aceeaşi gură ies binecuvântarea şi blestemul. Nu trebuie, fraţii mei, să fie acestea aşa.

    11. Oare izvorul aruncă din aceeaşi vână, şi apa dulce şi pe cea amară?

    12. Nu cumva poate smochinul, fraţilor, să facă măsline, sau viţa de vie să facă smochine? Tot aşa, izvorul sărat nu poate să dea apă dulce.

    13. Cine este, între voi, înţelept şi priceput? Să arate, din buna-i purtare, faptele lui, în blândeţea înţelepciunii.

    14. Iar dacă aveţi râvnire amară şi zavistie, în inimile voastre, nu vă lăudaţi, nici nu minţiţi împotriva adevărului.

    15. Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, trupească, demonică.

    16. Deci, unde este pizmă şi zavistie, acolo este neorânduială şi orice lucru rău.

    17. Iar înţelepciunea cea de sus întâi este curată, apoi paşnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă şi de roade bune, neîndoielnică şi nefăţarnică.

    18. Şi roada dreptăţii se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea

    Apreciază

  17. Ovidiu fraaatee:
    am sa-ti spun o parabolă:
    trei barbati mergeau pe o campie si au ajuns la o vale unde era un barbat poticnit intr-o mlastină până la brâu . doi dintre cei trei i-au intins mâna sa-l ajute sa iasa din mlastină, dar al treilea s-a dus si l-a băgat mai tare in mlastină până in gât…
    ma iertati

    Apreciază

      • bine…dar când ia dat palma ? dupa zile indelungi in care multi au incercat sa-l readuca la invatatura sanatoasa si el n-a ascultat si cand dupa ce Sf. Spiridon facu minunea cu caramida si tot n-a vrut sa vadă, abia atunci o primit palma !

        deocamdata nu e cazul din prima sa alungam…doar doar va citi si se ca alefe cu ceva bun !
        mai bine ne-am ruga sa deschida Domnul mintea omului sa inteleaga si sa ne fereascs Domnul si pe noi de a nu cadea la vreme de ispita.
        te rog iarta-ma ca am indrazit sa iti raspund.
        te imbratisez cu drag. Doamne ajuta. roaga-te si pt mine si pt ceilalti.

        Apreciază

  18. Frate ,daca citesti cu atentie ,individul este un manipulator,si este cu rolul de dezbinare intre cei care suntem impotriva ecumenismului,al vaccinarii,al cipurilor ,al retelei 5G,IN FINAL AL TRANSFORMARII OMULUI IN ROBOT,ELIMINAND PE DUMNEZEU DINTRE NOI.IAR PRIMUL PAS ESTE ACEASTA MASCA!Cu durere si plans duhovnicesc,te rog sa te rogi si ptr.ovidiu pacatosul.Doamne ajuta!

    Apreciază

Lasă un comentariu