Stareța Iustina Bujor L-A DEZGROPAT PE MĂRTURISITORUL IOAN IANOLIDE din cimitirul de la Cernica pentru a-i îngropa osemintele (moaștele) la Mânăstirea Paltin – Petru Vodă

În această seară (25 mai 20240, au ajuns osemintele/moaștele mărturisitorului Ioan Ianolide dezgropate din cimitirul Mînăstirii Cernica, în Moldova la Mânăstirea Paltin – Petru Vodă.

Acțiunea se pare că a fost gândită de stareța, Iustina Bujor, pentru a avea la Mânăstirea Paltin înmormântat un mărturisitor din temnițele comuniste.

O fi bine sau nu că se face această relocare a mormântului…?


6h 

Azi a fost deshumat Sfântul Mărturisitor Ioan Ianolide care era înmormântat la Mănăstirea Cernica și dus la Mănăstirea Paltin , izvorând o mireasmă de nedescris

❤️💛💙
Maicile de la Paltin alături de îngropătorul de moaște: pr. Gheorghe Holbea.
Același personaj care a condus delegația de preoți ce au impus reîngroparea Sfântului Constantin Sârbu!
Probabil prezența lui este necesară pentru a fi siguri ecumeniștii șefi că și la Mânăstirea Paltin va fi îngropat.
Ce folos că au descoperit moaște bine-mirositoare dacă le vor îngropa din nou în pământ?
Mă întreb și dacă Mărturisitorul Ioan Ianolide a vrut ca moaștele să-i fie la Paltin – Petru Vodă sau a fost o manevră de culise a stareței Iustina și a altora pentru a văduvi zona de sud a țării de un sfânt și a se lăuda că-l au înmormântat în Moldova, la acea Mânăstire?
Căci moaștele, în totalitate, nu vor fi în stare să le pună la închinare ținând cont că vorbim despre un fost deținut politic legionar. Vor păstra probabil vreun oscior ascuns prin biserică…

 

21 de gânduri despre „Stareța Iustina Bujor L-A DEZGROPAT PE MĂRTURISITORUL IOAN IANOLIDE din cimitirul de la Cernica pentru a-i îngropa osemintele (moaștele) la Mânăstirea Paltin – Petru Vodă

    • Se poate să fie adevărat și sa fi vrut si sfantul sa fie lângă soția sa, căci probabil după moarte o vor inmormanta la Paltin. Dar modul grabit în care l-au luat… naște unele semne de întrebare…

      Apreciază

      • ..no bine…doar știi că trăim într-o lume în care stăpânirii acesteia nu-i plac sfinții Închisorilor…mereu o să fie câte o intervenție sau prigoană asupra lor sau ucenicilor lor . Încă e bine că au lăsat să-l poată muta. Avem posibilitatea până pe 1 iunie la închinarea Sfintelor moaște.

        Apreciază

        • 🙂

          Pai normal că el a vrut , altfel nu puteau să-l mute 🙂

          Dar tu de unde știi cu siguranță că stareța mănăstirii e cu ideea?

          DiN câte am citit, e dorința doamnei Constanța care se afla la mănăstire… și ca să nu trebuiască să o înmormânteze pe ea la Cernica , atunci au făcut mișcarea aceasta… Și poate că doar așa s-ar fii putut face ca dezgroparea lui să aibă loc ….altfel , fără vreun motiv de mutare nu l-ar fii dezgropat.. căci știi bine … ăștia nu te lasă să-i dezgropi doar așa că să arăți că e sfânt.

          Daniel frate…. Sfinții nu au hotar … Dacă sfinții din Grecia au avut intervenții și în România…

          E destul să ai icoana cu sfinții închisorilor, (dacă așa dragoste și evlavie mare ai la ei) , și să le citești acatistul, că duhul lor se va simți.

          Apreciază

        • Scrie pe undeva ca doamna Constanta Ianolide se gandea ca dupa moartea ei sa fie adus. Dar staretei i-a convenit de minune situatia si… a urgentat oarecum (ca sa nu zic mai multe).

          E regretabil ca in Muntenia nu exista manastiri care sa gazduiasca moastele sfintilor din inchisori, fie ele si in mormant si sa le mentina un cult viu (asa cum se incearca la Petru Voda – datorita mostenirii si influentei inca active, in anumite privinte, a Parintelui Iustin)

          E regretabil ca in toata tara nu exista manastiri, preoti sau de ce nu ierarhi care sa-si asume sa lase moastele acestori sfinti la inchinare – adica sa nu se supuna stapanirii care ii vrea cat mai adanc ingropati in pamant.

          Cat despre ce zici tu acolo cu icoana si moastele… este si nu este asa. Sunt totusi realitati diferite.

          Apreciază

        • da , ar trebui că în fiecare județ să fie o biserică în care să se afle măcar particele din moaștele sfinților închisorilor… dar asta depinde de preotul paroh , respectiv , de starețul/stareța mănăstirilor . Dacă ei n-au evlavie sau curaj sa ceară aceste odoare….

          Ai putea , poate, tu să te împrietenești cu stareța Iustina , și să ceri să-ți țină deoparte o părticică de sfinte moaște…. Dar pt asta trebuie să ai un preot alături căruia să i se ofere aceste odoare .!

          Apreciază

        • ..da , am citit acuma articolul.

          Deocamdată nu știm cu siguranță care este voia Domnului, dacă e bine sau nu cum a procedat.

          Și acelea sunt părerile tale bănuitoare… nu știm dacă e așa 🙂

          Poate, daca ajută Maica Domnului… m-aș duce până la mănăstire până de 1 iunie să casc și eu ochii pe acolo ….nu știu dacă o să am timp …

          Apreciază

        • Du te poate mai apuci să mai vezi sfintele moaște dacă nu cumva le vor îngropa în grabă așa cum se obișnuiește În astfel de cazuri cu sfinții din închisori și nu sunt doar părerile mele și ci ale unei părți din obștea de maici de la paltin.

          Apreciază

        • aici e Sf. Gavriil georgianul, !

          Dar oriunde sunt sfinte moaște, toate sunt puse sub sticlă.

          La Secu , la Sf. Varlaam este o deschizătură in cerc mic unde poți să atingi direct .

          Si la Sf. Gavriil este așa. In rest peste toate sfintele moaște sunt sub sticlă.

          https://ibb.co/g6g6wB2

          Apreciază

        • Lasă că știu eu ce vorbesc. Una e sa ai o raclita cu un geam deasupra și alta o ditamai cutia de plexic. În mod normal n-ar trebui acoperite deloc.

          Și ia zii, ai întrebat? În ce stare sunt restul moaștelor?

          Apreciat de 1 persoană

        • da , asa e , n-ar trebui acoperite cu sticlă…

          • am întrebat ceva ( însă eu nu-s bun de luat la rost pe alții) …
          • cineva mi-a zis că de obicei este un proces până se pune la închinat… că restul osemintelor trebuie curățite…
          • altcineva, că așteaptă încă și pe arhiereul locului ( care e încă în africa)
          • si altcineva, că unele din restul osemintelor s-au descompus, cică datorită locului apos sau așa ceva .
          • După părerea mea, dacă Dumnezeu a hotărât ca să nu rămână trupul întreg , de ex cum e laPr Ilie Lăcătușul, poate asta înseamnă că e mai bine așa…poate nici Ioan Ianolide nu vreea să fie așa de slăvit …ci e de ajuns craniul lui sau un osișor să fie pus la închinare…restul ( pământ ești și în. pământ te vei întoarce „” ) .

          De obicei, la preoți și la călugări rămâne tot trupul întreg .

          mai departe nu m-aș încumeta să iscodesc…

          SpEr sa nu ne batem frații ortodocși între noi pentru sfintele moaște ( că de ce e în cutare loc mai.multe moaște…și de ce l-a luat cutare și nu l-am luat noi ..și etc )

          Doamne ajută . 🙂

          Apreciază

  1. aiCi zice așa :

    „Dorința familiei a fost ca Ioan Ianolide, una din figurile emblematice ale rezistenței anticomuniste, să fie reînhumat la mănăstirea de maici Paltin Petru-Vodă, ctitorie a Pr. Justin Pârvu, bine-cunoscutul duhovnic, arestat și el 16 ani de regimul comunist. Părintele Justin a ctitorit la Petru Vodă două mănăstiri, una de călugări (cu hramul Sf. Arhangheli) și alta de maici (cu hramul Adormirea Maicii Domnului), închinate totodată și jertfei mărturisitorilor din temnițele comuniste.În cimitirul mănăstirii Petru Vodă odihnesc și alți mărturisitori și martiri ai temnițelor comuniste, precum: Pr. Gheorghe Calciu, Radu Gyr, Pr. Ștefan Marcu, monahul Atanasie Ștefănescu, monahul Paulin Clapon, Teodor Popescu și alții.De ce la mănăstirea PaltinMănăstirea de maici, Paltin Petru-Vodă, adăpostește un cămin pentru bătrâne, unde au fost îngrijite și mai multe dintre soțiile acestor mărturisitori și eroi ai neamului românesc. Doamna Constanța Ianolide se află în acest moment sub îngrijirea caldă a maicilor și dânsa și-a dorit ca osemintele soțului său să fie reînhumate în mănăstirea Paltin, spre a fi împreună într-o dragoste nedespărțită, nici aici pe pământ și nici în veșnicie.Slujba de reînhumare a scriitorului și mărturisitorului Ioan Ianolide va fi oficiată sâmbătă 1 iunie, când mănăstirea Paltin își serbează și unul din ocrotitorii paraclisului mic, Sf. Justin martirul și filosoful.Până atunci o parte din osemintele sale vor fi depuse în biserica mănăstirii Paltin, pentru cei ce vor să îl întâlnească sau revadă pe acest crainic al sfinților închisorilor, care, prin măiestria scrierilor sale, a deschis în inimile românilor o punte spre împărtășirea de harul martirilor și mărturisitorilor români din temnițele comuniste.”

    Apreciază

Lasă un comentariu