DOUĂ PATRIARHII NU VOR PARTICIPA LA SINODUL DIN CRETA – a Bulgariei și a Antiohiei

Mănăstirea Maicii Domnului “Odīghítria” – Gōniá Kolymbári, Creta

Dumnezeu ascultă rugăciunile monahilor, credincioșilor, episcopilor și preoților mărturisitori ai Ortodoxiei și pune din ce în ce mai multe piedici Sinodului tâlhăresc din Creta. 

Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a lansat un comunicat prin care confirma si intareste decizia sa anterioara, de a nu participa la Sinodul Panortodox, daca acesta nu se va amana (in vederea rezolvarii unor nereguli semnalate din timp).

Iată comunicatul dat publicității:

„În legătură cu răspândirea unor zvonuri false și înșelătoare pe Internet, cu privire la ultima decizie a Sfântului Sinod [al Bulgariei], privind Sfantul si Marele Sinod Panortodox, care va avea loc in perioada 16-26 iunie 2016 in Creta, Cancelaria Sfântului Sinod [al Bulgariei] face urmatoarele precizari:

1. Decizia adoptată în unanimitate de către Sfântul Sinod a fost semnata oficial de către Patriarhul bulgar Neofit și de mitropoliții-membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

2. Decizia Sfântului Sinod este categorică: Biserica Ortodoxă Bulgară NU va participa la Sfantul si Marele Sinod Pan-ortodox, din motive deja anunțate (detalii).

3. Decizia a fost trimisă Intâistătătorilor fiecărei Biserici Ortodoxe locale.

4. Zborul delegației Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, spre Creta, într-un avion guvernamental, a fost anulat.

5. Rezervarile facute pentru delegația bulgara au fost anulate și, in prezent, au loc negocieri in vederea unor raspunsuri favorabile”.

Comunicatul mai solicita ca, membrilor Bisericii Ortodoxe Bulgare, sa li se permita sa demonstreze o conștiință bisericească inalta, cu incredere in ierarhii sai, împreună cu publicul bulgar, „fara a ceda in fata unor manipulari inutile și nedemne”.

Va reamintim ca Sfantul si Marele Sinod Panortodox nu poate avea loc, practic, decat cu participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe, a caror semnatura este obligatorie pe orice decizie sinodala.

Dupa reactia Bisericii Ortodoxe Bulgare, legata de natura Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, programat sa se tina in aceasta luna in Creta, Patriarhia Antiohiei isi pune si ea intrebari.

Piatra de poticnire este, din nou, in acest al doilea caz, problema Qatar-ului.

Riscul ca Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe sa nu se mai tina a crescut și mai mult, după ce, prin decizia sa, Biserica Ortodoxa Bulgara a pus la îndoială utilitatea acestuia, dar mai mult decat atat, dupa ce, in ultimele ore, un comunicat semnat de Secretariarul Patriarhiei Antiohiei a dat nastere unor noi framantari.

Într-un anunț oficial al Bisericii Ortodoxe Antiohiene clericii antiohieni isi exprima dezamăgirea față de decizia Sinodului Patriarhiei de Constantinopol, de a amana problema jurisdicției ecleziastice asupra Qatar-ului, după Sfantul si Marele Sinod Panortodox. Decizia face ca participarea reprezentantilor Patriarhiei Antiohiei la Sfanta Liturghie care precede Sfantul si Marele Sinod sa nu fie posibila, odata ce cazul nu este rezolvat anterior acesteia, cele doua Patriarhii aflate in litigiu – a Antiohiei si a Ierusalimului – avand relatia de comuniune liturgica intrerupta.

Biserica Ortodoxă Antiohiană considera, astfel, ca nu există dovezi care să sugereze că ar exista o „unitate a Ortodoxiei”, pe care Sfantul si Marele Sinod, in special Sfanta Liturghie care il va preceda, sa o demonstreze.

Asa incat, Patriarhia Antiohiei și Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare asteapta, din partea Patriarhiei Ecumenice și a Bisericilor Ortodoxe surori, dupa cum aminteste un raport recent al revistei grecesti Romfea, citat si de publicatia ruseasca Sedmita, o marturisire reală, si nu una ostentativa, a unitatii lumii ortodoxe, prin abordarea celor mai presante si actuale probleme, prin discuții sinodale.

Reticența Bisericii din Constantinopol și a Întâistătătorului ei, pun astfel în pericol participarea Bisericii Ortodoxe Antiohiene la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, dupa cum reiese din comunicatul antiohian.

Sursa: sinodultalharesc 

Iată decizia definitivă a Patriarhiei Antiohiei: 

OFICIAL: Patriarhia Antiohiei NU va participa la sinodul panortodox! AXIOS!

Conform agenţiei de ştiri Romfea.gr, în şedinţa extraordinară a Sinodului Patriarhiei Antiohiei din 6 iunie 2016, acesta a luat act de hotărârea Bisericii Bulgare şi de propunerea Bisericii Ruse privind rezolvarea problemelor organizatorice, acuzând Patriarhia Constanti­nopolului de indiferenţă faţă de propunerile celorlalte Biserici Ortodoxe.

Mai mult decât atât, Sinodul Patriarhiei Antiohiei nu acceptă propunerea Constantinopolului de a amâna rezolvarea diferendului jurisdicțional cu Patriarhia Ierusalimului după Sinodul din Creta, amintind tuturor că Patriarhia Antiohiei şi cea a Ierusalimului nu sunt în comuniune euharistică şi, deci, nu vor putea sluji şi colabora la Sinod, mai ales că Ierusalimul n-a făcut nimic timp de trei ani ca să rezolve problema arhiepiscopiei pe care a înfiinţat-o în Qatar pe teritoriul canonic al Antiohiei.

De asemenea, Patriarhia Antiohiei constată că agenda Sinodului nu este relevantă, mai ales după ce s-a scos şi tema calendarului (importantă pentru nevoile pastorale ale credincioşilor din Patriarhia Antiohiei), iar toate celelalte documente propuse spre aprobare au carențe majore sau sunt lipsite de consistenţă.

În consecinţă, Patriarhia Antiohiei cere Constantinopolului amânarea Sinodului Panortodox până la eliminarea tuturor problemelor existente între Bisericile Autocefale şi cheamă pe toţi la o mai serioasă pregătire pentru organizarea viitorului Sinod, a cărui succes depinde de consensul deplin al tuturor ortodocşilor. În actuala situaţie, Biserica Antiohiei nu va participa la Sinodul din Creta şi nici nu va recunoaşte hotărârile lui.

O eventuală întrunire în Creta fără Patriarhia Antiohiei şi cea a Bulgariei nu mai poate fi numită nici „Sinod” şi nici „Panortodox”, ci un fel de adunare a unor ierarhi, cel mult un sinod local.

Sursa: sinodultalharesc

De asemenea, reamintesc că Patriarhia Georgiei a declarat că respinge documentul despre ecumenism pregătit de Sinodul din Creta: 

Catholicos-Patriarhul Ilia II, a anuntat ca Biserica Georgiei RESPINGE documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu întreaga lume creștina” pregatit pentru Sinodul Pan-ortodox. Video despre Patriarhul Ilia II al Georgiei 

 În urma sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Apostolice din Georgia care a avut loc pe 16 februarie 2016, Sanctitatea Sa Ilia al II-lea, Catholicos-Patriarhul întregii Georgii, Arhiepiscop de Mtskheta și Tbilisi a anunțat că Sinodul a respins documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu întreaga lume creștina„, care a fost pregătit pentru viitorul Sinod Pan-ortodox, ce va avea loc în Creta, în iunie 2016.

Biserica Georgiei a deplâns, de asemenea, și alte documente. La Marele Sinod unde vor lua parte cele paisprezece Biserici Ortodoxe Autocefale, dacă un document nu va primi acordul unanim va fi respins.

„Sfântul și Marele Sinod care va avea loc în iunie … Biserica noastră va rămâne cu vechiul calendar … Biserica noastră a fost, este și va fi o apărătoare a Ortodoxiei. Biserica Ortodoxă Georgiană respinge documentul despre ecumenism pregătit pentru Marele Sinod. Biserica noastră este cea care a salvat țara și poporul nostru. În viitor Biserica noastră va rămâne o apărătoare a Ortodoxiei”.

Sursa: corortodox.blogspot.ro

3 gânduri despre „DOUĂ PATRIARHII NU VOR PARTICIPA LA SINODUL DIN CRETA – a Bulgariei și a Antiohiei

Lasă un comentariu