Probleme în jurul deshumării moaștelor mărturisitorului Ioan Ianolide

După cum probabil ați văzut, maicile de la Mânăstirea Paltin – Petru Vodă au făcut un colaj cu imagini de la dezgroparea mărturisitorului din închisorile comuniste Ioan Ianolide.

Acolo totul pare frumos…

Pe data de 25 mai stareța Iustina Bujor împreună cu alte câteva maici din anturajul ei și cu mai multe persoane au plecat spre Mânăstirea Cernica să-l dezgroape pe sfântul (credem noi) Ioan Ianolide.

Se pare că pentru această acțiune nu a avut vreo binecuvântare de la mai-marii ecumeniști de care ascultă, nici de la Iași și nici de la București. A avut doar o semnătură a doamnei Constanța Ianolide (soția sfântului – aflată în îngrijire la Paltin), luată în condiții… nu tocmai în regulă.

S-a profitat în acest fel și de absența (pseudo) mitropolitului Teofan, care este plecat în Africa.

Se prea poate să se fi folosit de unele relații spre a reuși deshumarea, căci s-au mișcat foarte repede, pentru a nu fi împiedicate de ierarhie. Nu am reușit să înțeleg cum se explică prezența preotului profesor Gheorghe Holbea – îngropătorul de moaște, având în vedere că acesta este un personaj fidel Patriarhiei.

Deshumarea se pare că a mers bine și sunt reale semnele de sfințenie: culoarea specifică moaștelor și mireasma deosebită ce acestea o emanau.

Problemele au început cînd au plecat spre Petru Vodă.

Imediat, pe traseu, mașina în care se aflau sfintele moaște a făcut pană, nimerind cu cauciucurile în niște cuie.

Au trebuit să piardă ceva timp pănă au rezolvat pana respectivă.

Apoi, undeva în drumul lor a avut loc un accident, iar traficul a fost blocat foarte mult timp și în acest fel convoiul maicilor ce duceau moaștele în Moldova a trebuit să stea mult timp pe loc până ce șoseaua a fost eliberată.

Deja se născuse suspiciunea că sfântul nu vrea să fie mutat…

Într-un final au ajuns seara la Petru Vodă (Paltin) și deși plănuiseră o slujbă cât mai înălțătoare de întâmpinare a moaștelor, nu prea le-a ieșit, căci în loc de pace și bucurie, s-a instalat zarva și certa între maici, multe din ele stând pe dinafara bisericii.

Probabil neliniștea a fost alimentată și de faptul că vicarul lui Teofan, pseudo-episcopul Nichifor Horia (prigonitorul nepomenitorilor pe când era exarh al mânăstirilor din zonă) a aflat de dezgropare și s-a făcut foc și pară, mai ales că se știe că este un ne-iubitor al sfinților închisorilor.

Între timp, stareța Iustina și maicile din anturajul ei, dăduseră comandă de o raclă pentru un eventual fragment pe care îl vor păstra din craniu, dar au întâmpinat mai multe piedici. Deci încă un semn că nu ar exista binecuvântarea sfântului.

Dar se pare că… semnul cel mai evident că sfântul Ioan Ianolide nu se bucură de această mutare grăbită, pe lângă încetarea miresmei, este faptul că… moaștele (osemintele) au început să se fărâmițeze… Se pare că procesul de fărâmițare este așa de accentuat încât maicile respective se întreabă dacă vor mai avea ce să păstreze…

Acum, în mânăstire domină tulburarea și toată lumea se întreabă ce o să urmeze, ce se va întâmpla cu moaștele și ce pedepse vor primi de la tartorii de la Iași sau de la București.


De ce n-ar fi vrut sfântul să fie mutat la Mânăstirea Paltin?

Câteva răspunsuri ar fi:

-scopul mutării moaștelor nu a fost neapărat cinstirea lor și expunerea la închinare, căci se știe că maicile nu erau și nu sunt în stare să-și asume aceasta, ci atragerea cât mai multor pelerini la un viitor mormânt de sfânt al închisorilor pentru ca mânăstirea să beneficieze de… foloase materiale mai multe, așa cum se întâmplă la mânăstirea de călugări de la Petru Vodă, unde se află mormântul Părintelui Iustin;

-semnătura de deshumare nu a fost luată în condiții tocmai… cinstite;

-activitatea abuzivă și nedreaptă, de multe ori, a stareței Iustina și a celor din anturajul ei, în mânăstire; ori se știe că Ioan Ianolide a scris în „Întoarcerea la Hristos” despre dictatura stareților, iar modul de conducere de la Paltin probabil că îi displace acestui sfânt;

-nu se știe dacă nu cumva sfântul își dorea ca soția lui să fie îngropată lângă el la Cernica… și nu la Paltin;

-modul în care stareța îl trădează, prin acțiunile ei, pe Părintele Iustin, un alt Sfânt al închisorilor.

daniel vla