Încercări de traducere a unor tăbliţe de la Sinaia. Alfabetul get. Dovezi din ce în ce mai clare că noi vorbim limba traco-geto-dacilor

Traducerea tăbliţei numărul 16. Un text antic scris in limba dacilor din Banat.

Traducerea tăbliţei numărul 120. O listă cu 15 nume de persoane.

În traducerea de mai jos, la tăbliţa 36, cuvintele DABO GETO sunt traduse diferit şi, cred eu mai corect, ca DAVE (cetăţi) GETE.

Traducerea textului de pe inelul de la Ezerevo. Inel cu text în grai tracic datat sec 5 aCr. Găsit în 1912 în Ezerovo, departamentul Plovdiv, Bulgaria.

O altă traducere a făcut-o istoricul George Cadar, care îi dă un sens diferit textului, dar şi el e de acord că este vorba de o limbă română veche: Istoricul George Cadar din Baia Mare: la originea tuturor limbilor europene stă limba română veche

Unii consideră că alfabetul în care sunt scrise aceste texte este alfabetul get sau daco-get:

ALFABETUL GET CLASIC

Pentru cei pasionați:

ALFABETUL GET `CLASIC`

Atenție!

NU ORIGINEA ȘI ADAPTĂRILE acestui alfabet ne preocupă AICI, ci `valoarea` [ sensul ] fiecărui caracter [ literă ] …

Pentru cei interesați să verifice, să citească și să înțeleagă textele de pe Tablițele de la Sinaia. Puteți să o faceți singuri pe una din Tăblițele prezentate:

Sursa: thraxusares.wordpress.com

Să vedem o variantă a traducerii plăcuţei (tăbliţei) 36:

CITIREA TĂBLIȚELOR DE LA SINAIA T 36

TĂBLIȚA 36

BUREBISTA ELIBEREAZĂ TRIBALIA

Încă un text cu Burebista – primul după trecerea Dunării.
BOROBISTO PURCEDO ON SONTO RIOMONUSO ‘E CIENY
V(O)IO SO ON M(O)ESIO SUPT ‘OE MAYERO, LOCO LO `RECE TO YSTRIO.
‘SOCI RAPTO ONDIO TRIPALELE LO’ MORO `ESO.
ACI, NO ‘AIO NOSETRO NOBALEO DABO GETO.
TO`E C(EOI) TRIPALE, LE’ RYOMONUSO SOU PATO, TRASO MATO BOEROBYS`EO .
DAPYEGEO + OROLIO + SURASO + GVERO + ZAP’TO + KORMYO + GEYZO + MANYSO + BERISOE + DOGYE + KARPODO + PARIOZO + MONGVERO + GUROESO + PELU’E —

N (osetro). M (ATO). D (Voi). Z (abelio). B (orobisto) –

* Textul în limba româna modernă:

– Burebista, plecă in urmarirea ‘romanului’, ce ‘ţine’ în voia sa, în Moesia, sub a lui stăpânire, locul (terit) din dreapta Dunării.
Insoţi ‘îndărăpt’ (refugiaţii, acolo) unde (ei) ale lor locuințe părăsiră.
Aici, no ! dete a noastră înnobilare cetăților gete. (din Tribalia)
Toţi acei tribali, ce romanilor au fost supuși, ‘s-au tras spre’ * comandantul Burebista.

[ Conducători de ‘divizii’: ]

Dapygeo, Orolio, Suras, Gvero, Zap’to, Kormyo, Geyzo, Manys, Berysoe, Dogye, Karpodo, Pariozo, Mongvero, Gureoso, Pella e.

* ‘S-au tras spre..’ – au trecut de partea sa.

Ceea ce este… foarte interesant !

Comandanții de unități enumeraţi aici, sunt ACEIAȘI cu cei indicați pe Tăblița 56 ! ( mobilizați de Burebista pentru campania împotriva celților). Așadar acțiunile au loc în cadrul aceleiași campanii; evenimentele de pe tăblițele 56, 26 si 36 se succed, se ‘leaga’ între ele !….

Pentru conformitate citiți și:

TĂBLIȚA 26: https://thraxusares.wordpress.com/2015/01/24/citirea-tablitelor-de-la-sinaia/

TĂBLIȚA 56: https://thraxusares.wordpress.com/2015/01/31/citirea-tablitelor-de-la-sinaia-t-56/
CITEȘTE ȘI DISTRIBUIE MAI DEPARTE !   Aviz istoricilor și lingviștilor.

Sursa: https://thraxusares.wordpress.com/2015/01/31/citirea-tablitelor-de-la-sinaia-t-36/

Pentru mine e clar că indiferent de variantele de traducere, limba în care sunt scrise aceste texte e limba stră-română, aceeaşi cu limba traco-geto-dacilor, strămoşii noştri!

19 gânduri despre „Încercări de traducere a unor tăbliţe de la Sinaia. Alfabetul get. Dovezi din ce în ce mai clare că noi vorbim limba traco-geto-dacilor

  1. Din limba Romana,doar 10 la suta din cuvinte sunt de origine Traca(Limba Indo-europeana a Tracilor alcatuind substratul Limbii Romane).60 LA SUTA SUNT LATINE(ROMANA=LIMBA INDO-EUROPEANA DIN RAMURA ROMANICA),DE EXEMPLU,CUVINTELE CE EXPRIMA NOTIUNI CRESTINE.EXEMPLE SUNT DOMINE DEUS,CRUX,PASCHAE,BASILICA,ROSALIA,SANCTUS,CALATIO,ANGELUS,VIRGINIS,ADICA FECIOARA ETC.20 la suta sunt Slave,iar restul de 10 la suta sunt de alta origine(Engleza,Franceza,Rromanes,adica limba vorbita de Tigani etc).

    Apreciază

  2. Pingback: Mărturie arheologică daco-getică la 1554, la Deva. Nobilul ardelean DOMINIC DOBO se numește STĂPÂN PESTE DACII ȘI GEȚII DIN MUNȚI, pe piatra de mormânt a soției sale – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

  3. Pingback: Despre originea poporului român – Recapitulare articole postate pe acet blog – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

  4. E bine că faceţi cunoscute astfel de lucrări ale unor descifratori, dar e rău că le puneţi împreună ca şi cum ele ar fi de valoare egală. Primele 3 sînt făcute de mine (Florin Croitoru). Eu am şi citit cu voce tare textele. Nimeni altul nu a mai avut curajul să îşi citească producţia. E uşor de observat că pe textele mele se vede structura clară a unei limbi, limba română. Pe textele celor două tăbliţe de jos nu se vede structura vreunei limbi; indo-europeană sau din altă familie, prin urmare acestea sînt greşit descifrate. Eu nu am încercare de traducere. Descifrările mele sînt bine făcute. Dacă despărţim în cuvinte un text scris continuu şi pe acel text putem vedea clar structura unei limbi înseamnă că despărţirea e bine făcută. Un text scris continuu nu se poate despărţi bine decît în limba în care a fost scris.

    .

    Apreciază

      • De ce să mai descifrez altele?? Lingviştii nu mi le-au reecunoscut pe acestea! Ei nu au făcut nici una. Ei nici nu sînt în stare să îşi dea seama dacă vreun descifrator a descifrat bine un astfel de text, adică ei sînt bîtă la descifrări şi nici nu vor să înveţe prt că ei cred cu tărie că treaba e rezolvată de mult . Pt ce să muncesc luni de zile pe cite un text? Poate D-ta ai impresia că dacă ştii metoda faci o placă in două ceasuri. Nu o faci in două luni!

        Apreciază

      • Daca faceti ceva faceti doar ca sa vi se recunoasca meritele?!
        Faceti ceva pentru eternitate, pt istorie, pentru români.
        Asta daca intr-adevar ati nimerit descifrarea corecta.
        Descifrati mai multe si publicati totul intr-o lucrare.
        Daca intr-adevar interpretati corect, candva, in viitor va fi de folos multora in intelegerea istoriei neamului.
        Daca toti ar fi realizat ceva doar ca sa li se recunoasca oficial meritele… Nu conteaza cat dureaza. Eu asa gandesc.

        Apreciază

Lasă un comentariu