Așa va începe? Turcia a doborât azi un avion rusesc de vânătoare, la granița turco-siriană, pretinzând că i-ar fi încălcat spațiul aerian. Putin își dă drumul la gură: „Este o lovitură de cuțit în spate din partea COMPLICILOR teroriștilor”

La această oră are loc o reuniune de urgenţă a NATO, după incidentele petrecute în cursul zilei de marţi. Războiul din Siria riscă să alunece într-o direcţie total neprevăzută după ce a izbucnit un conflict militar între aviaţiile Rusiei şi Turciei. Un avion de vânătoare rusesc a fost atacat cu rachete şi doborât de aviaţia militară turcă. O televiziune privată din Turcia a difuzat chiar şi imagini cu atacul avioanelor F16 din dotarea aviaţiei NATO asupra avionului din aviaţia rusească. Avionul militar rusesc s-a prăbușit imediat, cuprins de flăcări, într-o zonă de pe teritoriul Siriei foarte aproape de frontiera cu Turcia. Moscova a confirmat că îi aparţine avionul doborât de piloţii turci de pe F16, dar acuză Turcia că a acţionat abuziv pentru că pilotul rus nu ieşise din spaţiul aerian sirian. Fotografiile cu momentul atacului arată că pilotul Moscovei a reuşit să se catapulteze în timp ce avionul său se prăbuşeşte cuprins de flăcări. Turcia a cerut o reuniune de urgenţă a NATO.

UPDATE ora 18:00: Germania a cerut Rusiei şi Turciei să arate prudenţă şi înţelegere în cadrul întâlnirii de urgenţă, scrie AFP.

UPDATE ora 14.55: Vladimir Putin face declarații transmise în direct de Russia Today:

 „Este o lovitură de cuțit în spate din partea complicilor terorișitlor”

* Avionul a fost doborât pe teritoriul sirian, rachetele au venit de la F16, a căzut pe teritoriul sirian la 4 km de graniță, la o altitudine de 6.000 de metri, avionul era la un km distanță când a fost lovit

* Piloții noștri n-au amenințat în niciun fel Turcia, erau într-o operațiune anti-ISIS, în nordul Latakia, într-o zonă muntoasă și acolo se află militatrii ruși. Piloții ruși urma să oprească teroriștii să acționeze

* Aceștia erau oameni care ar trebui considerați teroriști internaționali – dar resurse de petrol și gaze sunt transferate spre Turcia de pe aceste teritorii, de acolo asunt finanțate aceste grupări teroriste.

* Cu partenerii noștri americani au semnat un acord să prevenim incidentele din acea zonă.Dacă ISIS are miliarde de dolari, pentru că vinde petrol, și are protecție de la forțe armate ale unor state importante, este clar de ce sunt atât de impertinenți și ucid oameni în cele mai barbare moduri, de ce atacă inclusiv în inima Europei.

* Vom analiza ce s-a întâmplat foarte serios și aceste eveniment tragic va avea consecințe serioase pentru relațiile ruso-turce.

UPDATE ora 14.10

Reuniune de urgenţă a NATO în această seară, după doborârea avionului militar rus de către forţele militare ale Turciei. Şedinţa are loc la cererea guvernului de la Ankara, a anunţat un oficial al alianţei.

 „La cererea Turciei, NATO va ţine o şedinţă extraordinară. Scopul acesteia este ca Turcia să informeaze membrii alianţei despre doborârea avionului militar al Rusiei”, a declarat oficialul, citat de AFP.

Este pentru prima dată când un stat membru al NATO a doborât un avion militar rusesc sau sovietic, după 1950, potrivit agenției Reuters.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe, citată de BBC, a descris incidentul ca fiind „unul foarte grav”. „Căutăm acum să aflăm mai multe detalii, de urgență. Este cert că incidentul este foarte grav și n-ar fi înțelept să comentăm mai mult, până când nu cunoaștem cu certitudine faptele”, a spus ea.

O grupare a rebelilor a anunțat că unul dintre piloții ruși, care s-a catapultat din avionul doborât , ar fi murit la aterizare. AP îl citează pe Jahed Ahmad din Brigada a 10-a care spune că cei doi piloți au încercat să se parașuteze într-o zonă controlată de guvernul sirian, dar au fost victime ale focurilor trase de membrii acestei grupări rebele.

Turcia susține că această hartă a zborului, publicată pe Twitter de  jurnalistul postului deteleviziune Channel Nine din Australia, Tom Steinfort, demonstrează că avionul rusesc a intrat în spațiul aerian al Turciei.

UPDATE ora 13.30

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că doborârea avionului rusesc Su-24 în Siria este un „incident foarte grav”, dar a adăugat că este prea devreme să fie trase concluzii.

Întrebat dacă Rusia va invoca dreptul său la apărare. așa cum este prevăzut în Carta ONU, în legătură cu pierderea avionului său militar la granița siriano-turcă, secretarul de presă al Kremlinului a răspuns: „Până când nu vor exista informații clare, este imposibil să răspundem la această întrebare”.

UPDATE ORA 11.55

Russia Today, principalul post TV de propagandă internaţională folosit de Moscova pentru a-şi transmite mesajele, a anunţat că Vladimir Putin va face o declaraţie de presă după doborârea avionului militar rusesc. Experţii militari care au comentat situaţia, din perspectiva propagandei lui Putin, pe Russia Today, au descris incidentul militar ca fiind un „act foarte grav” care ar putea produce consecinţe „neprevăzute”.

Pe de altă parte, NATO este „în legătură” cu autoritățile turce, după doborârea avionului rusesc. Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că alianța păstrează legătura cu autoritățile de la Ankara, dar nu vor fi făcute alte declarații pentru moment, scrie BBC News.

Ora 11.30

Activiștii sirieni au fost citați spunând că unul dintre piloții avionului Su-24 ar fi fost capturat în Siria. El ar fi reținut în zona muntoasă turkmenă Utayrah, potrivit Al Jazeera din Qatar.

Suhoi Su-24 este un avion de bombardament din vremea URSS, fiind primul avion sovietic cu sistem digital integrat de navigaţie/atac.

Ministerul Apărării din Rusia susține că avionul era în spațiul aerian sirian și a fost doborât de la sol.  Aceeași sursă precizează: „Astăzi pe teritoriul Siriei, se pare ca urmare a unui atac de la sol, un avion al forțelor aeriene rusești din Siria, un Sukhoi-24, a căzut în republica arabă a Siriei”.

Avionul era la altitudinea de 6 km, iar situația piloților este acum verificată – potrivit primelor informații ambii au reușit să se catapulteze.

Postul guvernamental de televiziune TV Zvezda a susținut că avionul era în spațiul aerian sirian tot timpul, ceea ce poate fi dovedit de către „sistemele de control”.

Acesta este exact genul de incident de care se temeau mulți când Rusia a lansat operațiunile sale aeriene din Siria, comentează BBC. Pericolul operațiunilor de la granița turcă era destul de evident.

Aviația turcă a doborât, până acum, cel puțin un avion al Syrian Air Force și, posibil, un elicopter.

Operațiunile de pe cerul „aglomerat” al Siriei au devenit acum extrem de complicate.  Singurul lucru bun, la această oră, este faptul că cei doi piloți s-au catapultat.

Turcia susține că a avertizat avionul de 10 ori, în 5 minute, înainte de a trage asupra lui. Rusia a confirmat că cei doi piloți s-au catapultat, dar nu se știe unde sunt ei și care este soarta lor.

Controversa privind locul în care se afla avionul rusesc

Avioane F-16 ale aviației turce au doborât aparatul de zbor care intrase în spațiul aerian al Turciei, a declarat un responsabil militar de la Ankara, informează Agerpres.

Aeronava s-a prăbuşit pe teritoriul sirian, la 5 km de graniţa cu Turcia. Potrivit RIA Novosti, piloții au reușit să se catapulteze.

Mass-media turce au publicat o înregistrare video cu un avion în flăcări, care s-a prăbușit în munți, în apropierea graniței siriene cu provincia Hatay. O altă înregistrare a agenției Anadolu arată doi piloți care se parașutează din avion, înainte ca acesta să se prăbușească.

Rusia a bombardat de mai multe ori Siria, în apărarea președintelui Bashar al-Assad, așa că avionul ar putea aparține forțelor aeriene ruse. Conform Reuters, ministrul rus al Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii .

Turcia a cerut, săptămâna aceasta, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru discutarea atacurilor asupra turkmenilor din Siria, iar săptămâna trecută Ankara l-a convocat pe ambasadorul rus în Turcia pentru a protesta față de bombardarea satelor turkmene.

Premierul turc Ahmet Davutoglu s-a întâlnit cu șeful Statului Major General și cu ministrul de Externe, pentru a discuta despre situația de la granița cu Siria, conform unor informații difuzate de biroul premierului, care nu a anunțat nimic despre avionul doborât.

Davutoglu a cerut Ministerului de Externe să se consulte cu NATO, ONU și anumite state pe tema evoluțiilor evenimentelor recente.

Sursa: evz.ro

Lasă un comentariu