Duşmanul statului român, Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc în centrul Oradiei şi l-a comemorat pe criminalul de război Wass Albert

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) Bihor şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) Bihor au organizat, miercuri seară, în faţa cabinetului europarlamentar al lui Laszlo Tokes, un aşa zis flashmob – după cum l-au catalogat – în semn de protest împotriva „încălcării drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale”.
Concret, în frunte cu Tokes, aceştia au condamnat faptul că autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc care arborează steagul secuiesc ar fi persecutate. În semn de solidaritate, după ce le-a ţinut un discurs celor prezenţi, fostul episcop a arborat steagul secuiesc pe balconul cabinetului său europarlamentar, în centrul Oradiei, fiind aplaudat de participanţii la flashmob. Întrebat dacă crede că va avea repercusiuni ca urmare a acestui gest, acesta a răspuns: „Sunt curios şi eu”.

Totodată, Tokes şi oamenii lui şi-au arătat nemulţumirea faţă „vânarea” de către autorităţi a cărţilor semnate de scriitorii maghiari ardeleni Wass Albert şi Nyírő József, referindu-se la faptul că volumele lui Wass ar fi fost confiscate în Covasna, deşi nu sunt interzise în România, iar bustul lui Wass Albert, aflat pe o proprietate privată, a fost confiscat de către autorităţile din Târgu Mureş.

Wass Albert este considerat criminal de război în România, fiind condamnat la moarte în 1946, acuzat că ar fi comandat executarea a patru persoane, doi români şi doi evrei, precum şi că ar fi provocat măcelul de la Mureşenii de Câmpie, când soldaţi unguri au ucis 11 civili. Scriitorul Nyírő József a fost un politician extremist care s-a mutat în 1941 din Odorheiu Secuiesc la Budapesta, unde a fost redactor-şef la două ziare de extremă dreaptă.

„Cu ocazia acestui flash-mob ridicăm glasul nostru împotriva acelor excese ale organelor oficiale, respectiv împotriva acelor acte abuzive prin care se scot drapelurile secuieşti, se îndepărtează cărţile scriitorului renumit Wass Albert şi încă nu se reabilitează acele personalităţi însemnate ale comunităţii maghiare care cu câteva decenii în urmă au fost condamnaţi pe nedrept ca criminali de război, precum preotul din Valea lui Mihai, Sass Kalman şi scriitorul Wass Albert, ale cărui cărţi au fost confiscate de Rusalii la Şumuleu Ciuc (Covasna)”, a spus Tokes Laszlo, precizând totodată că Wass Albert ar fi fost condamnat pe nedrept de un Tribunal popular la Cluj şi că ar trebui reabilitat.

Totodată, Csomortanyi Istvan a precizat că şi Asociaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania a fost amendată la Oradea deoarece, în luna februarie, a desfăşurat un maraton de lectură din scrierile lui Wass Albert. De aceea, dar şi deoarece în judeţul Covasna ar fi fost confiscate cărţi scrise de acesta, mai mulţi dintre participanţi au adus cu ei la flash-mob volume semnate de Wass.

În discursul său, Tokes a catalogat acţiunile autorităţilor drept „discriminatorii împotriva comunităţii noastre”. „Este trist că după 25 de ani ne găsim într-un curs politic al restaurării comunismului. Susţinem dreptul legitim al comunităţii maghiare, respectiv al secuimii, de a arbora în libertate steagul secuiesc şi de a folosi simbolurile comunităţii maghiare din Transilvania. Este foarte trist că fiind părtaş al Guvernului Ponta, UDMR-ul tace şi nu se ridică împotriva acestor acte”, a afirmat Laszlo Tokes.

La eveniment au apărut şi câţiva simpatizanţi ai partidului extremist maghiar Jobbik, care au ridicat un steag cu însemnele partidului, fiind însă opriţi de reprezentanţii PPMT. „Nu i-am chemat noi, aici poate participa oricine, dar nu să se promoveze un anume partid”, a spus Csomortányi István, preşedintele PPMT Bihor.

Înainte de a se dispersa şi a pleca la casele lor, orădenii adunaţi la intersecţia străzilor Primăriei cu Jean Calvin au început să cânte, împreună cu reprezentanţii PPMT, imnul secuiesc.

Sursa: ebihoreanul.ro Via: frontpress.ro

Acest individ ar trebui ori închis ori expulzat, prea mult conspiră împotriva României!

12 gânduri despre „Duşmanul statului român, Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc în centrul Oradiei şi l-a comemorat pe criminalul de război Wass Albert

  1. Situatia din Ardeal e mai complexa… Statul roman si-a asigurat ura multor ardeleni incepand din 1918 incoace, prin politicile sale anti-ardelenesti (de ex. mulgerea Ardealului de catre Bucuresti ca o vaca, incercarea de a izola importanta economica a regiunii prin incurajarea zonelor subdezvoltate ale tarii, ca sa nu mai vorbim de aspectul ideologic mioritic-dambovitean impus de Bucuresti Ardealului). Noi avem aici bancuri bune despre bucuresteni si moldoveni, multe din ele cu un sambure de adevar in realitate (de ex. cele legate de soferii cu numar de Bucuresti – sa te fereasca Dumnezeu sa te lovesti in trafic de ei!).
    Romania nu e capabila sa reprezinte Ardealul, si in plus, Bucurestiul n-a facut decat sa ne mulga mai rau decat orice ocupatie straina. Cel putin ungurii si mai ales austriecii au lasat in urma lor atatea cladiri si infrastructura, elemente de civilizatie. Bucurestiul nu ne-a adus nimic bun. Multinationalele ce opereaza in Ardeal aleg sa-si tina sediul in Bucuresti, platind supradimensionalilor alora impozitele si taxele cuvenite regiunii asteia. Guvernele PSD-iste au pica pe noi ca votam impotriva stangii, si ne jumulesc ca in codru.
    In acest context, in care multi ardeleni pun sub semnul intrebarii apartenenta la Romania, ungurii isi pot face de cap linistiti. Ceea ce istoria a demonstrat e ca o dictatura nationalista e mai cumplita decat orice opresiune straina. Sau mai pe romaneste, nici un strain nu te fura si abuzeaza atat de mult si bine ca un conational de-al tau.
    Deasemenea lipsa de reactie a Romaniei (in speta a Bucurestiului) la actiunile recente anti-ardelenesti ale ungurilor (de ex. exproprierea proprietarilor romani in favoarea grofilor unguri pe baza de documente discutabile etc) face ca repulsia ardelenilor fata de restul principatelor romanesti sa sporeasca.
    Noroc ca avem posibilitatea sa alegem germani sa ne conduca (FDGR) decat gunoaie romanesti protocomuniste si antiardelenesti.
    Dupa parerea mea, Ardealul ar fi ajuns mult mai departe economic si militar, infrastructural, daca ar fi ramas independent, principat autonom. Eventual integrat in Romania, dar cu propriul parlament si guvern, cu propria structura de conducere, sistem fiscal etc. In comun sa fi avut doar armata. Dar deh, stangistii nu se multumesc pana ce nu fac din toata lumea un iad egalitarist (adica toti sa fim saraci, prosti si urati, „egalizati” social, cultural, profesional, animale si suboameni).
    Nu mai aduc aici in discutie propaganda religioasa antiardeleneasca. Exemplu concret: Parintele Arsenie Boca a zis clar ca e pacat sa faci mila tiganilor tineri si celor cu putere de munca (si Sf. Ioan de Kronstadt considera indreptatita inegalitatea sociala generata de agoniseala prin munca – vezi Viata mea in Hristos a sfantului pt. mai multe detalii), pt. ca incurajezi nemunca. Comunistoizii romani de peste hotarele Ardealului considera pacat sa nu dai cersetorilor si sa agonisesti prin munca pentru tine si familia ta capital. In Ardeal, taranii in general ii privesc cu ochi rau pe saraci si cersetori, care cel mai adesea sunt puturosi notorii, si chiar daca ii mai miluiesc ocazional, nu le incuviinteaza modul de viata, pretuind munca si pe omul gospodar, prosper.
    In fine, prea multe diferente intre unii si altii pt. a justifica o unire reala. O impartire a Romaniei in mai multe federatii ar fi probabil un mod mai bun de a solutiona atat problema ungureasca, cat si multe altele. Ungurii nu vor autonomie reala – ei vor autonomie pe ban romanesc, adica romanii sa le plateasca in continuare functionarii lor si structurile lor parazitare. Daca i-ar lasa statul sa aiba autonomie pe banii lor, izolandu-i la granite (adica tratandu-i ca stat independent), ar da inapoi de la pretentiile lor absurde (caci fara noi ar ramane carpiti in fund, economic vorbind – lipsa pietei de desfacere, a locurilor de munca etc).
    Ardealul a fost mereu o zona exploatata de forte straine sau romanesti – bunicu-meu a scris o monografie a satului natal ce aduna marturii inca din secolele XI – XII, pana astazi, si a aratat destul de nepartinitor cat de „benefica” a fost de pilda Unirea facuta de Mihai Viteazul (care a impus boieri si dregatori moldoveni, munteni si ne-ardeleni cat a stapanit Ardealul, straini de popor). Nici macar d.p.d.v. bisericesc nu am fost scutiti de interferenta „fratilor” romani; marele mitropolit Andrei Saguna a lasat niste constitutii bisericesti clare si precise, cuprinzand o mai buna participare a laicilor credinciosi la viata bisericeasca, legi si canoane ignorate de Bucuresti, care ne-a impus reteta lor „de succes” clericala (in care preotii decid totul in materie de treburi bisericesti, laicii din consiliile parohiale fiind simpli figuranti agreeati de cler).
    In fine sunt multe de discutat despre Ardeal, dar daca crezi ca ungurii sunt principala noastra amenintare, probabil nu esti ardelean sau nu cunosti bine oamenii de-aici. Moldovenii si muntenii mereu ne-au urat pe noi istoric vorbind, mereu au cautat sa ne jupoaie si sa ne impuna propriul lor mod de viata si gandire. Si mereu ne-au privit de sus, ca veniti „din provincie”. Nu ne-au iubit niciodata – asta e adevarul.

    Apreciază

  2. Atrocitatile ungurilor nu justifica in nici un fel cele facute de romani impotriva Ardealului. Poate ca Romania e „raul mai mic” pentru noi, dar independenta totala, cu o deschidere comerciala spre Germania si o sustinere cel putin tacita a Rusiei ne-ar fi fost mult mai benefica.
    Mihai Viteazul n-a fost deloc popular in vremea domniei lui si dupa aceasta (nationalistii l-au reabilitat academic prin secolul XVIII cand curentele nationaliste erau in voga si toti isi cautau proprii eroi ai istoriei pe care ii glorificau in poezii, folclor etc), este bine documentat istoric faptul ca ii favoriza pe boieri in detrimentul taranilor (era nevoit s-o faca, avand nevoie de armata de profesionisti pentru a-si realiza visul sau politic de unire a principatelor romanesti, imposibil de realizat fara suportul macar a unor familii boieresti); nu as zice ca ocupatia vlaha a fost catastrofala, dar nu a fost ardeleneasca, asta e ideea.
    Ungurii au fost mereu niste salbatici din stepele Asiei, au cautat austriecii sa-i imblanzeasca ceva dar astia nu sunt nascuti pt. civilizatie. Totusi, atrocitatile lor sunt destul de accidentale in istoria Ardealului si – ca orice putere straina – opresiunea din partea lor e limitata. In plus, daca ii consideri pe toti ungurii fanatici nationalisti pro-Ungaria Mare te inseli amarnic, eu unul cunosc destui care sunt integrati perfect in cadrul societatii romanesti. Problema sunt politicienii lor, fanaticii nationalisti cu mentalitate de cruciat papistas din Evul Mediu si cativa batrani senili nostalgici ai Ungariei Mari (e un motiv pt. care as interzice credinta catolica in Ardeal macar – sau i-as obliga macar pe catolici sa se lepede de cruciadele si corectitudinea teologica a Vaticanului in numele careia ungurii si-au justificat crimele impotriva noastra). Sunt foarte vocali, dar redusi ca numar (o interventie militara de proportii reduse ar fi suficient sa inabuse violent aceste gloate fanatice – interventie ce ar fi mult mai probabila daca Ardealul ar fi independent).
    In fine, faza cu toti romanii sunt una e cam similara cu toti oamenii sunt una. Nu prea tine la o analiza atenta. Scoala Ardeleneasca (ca si curent de gandire) iti spune ceva? Desigur, avem multe asemanari, dar ia sa vi tu intr-un sat ardelenesc de pe la noi si pe urma sa mergi intr-un sat moldovenesc, ca vei vedea imediat diferenta. Intreaba si de istoria familiilor taranesti de prin satele ardelene si de istoria familiilor din cele moldovene si vei afla ce ne separa. Sau mergi la o biserica ardeleneasca in timpul Liturghiei si la una din Moldova si simti diferenta.
    Asta, daca nu e sa invocam o harta politico-ideologica a Romaniei pe provincii care arata clar ca Moldova e bolsevica, ciuma rosie, Muntenia e impartita, desi trage ideologic puternic spre stanga, in timp ce doar Ardealul ramane refractar ideologiilor de stanga (cu exceptii regretabile). Nu ma refer aici la partidele politice, ci la gandirea oamenilor. Sunt destule teste politice pe internet care stabilesc in urma diverselor intrebari cu caracter social, economic, religios, politic in ce esicher poate fi incadrat fiecare om.
    Apoi modul de gandire a taranului ardelean difera total de cel de rationare a moldoveanului. Pana si sfintii nostri sunt diferiti oarecum de ai vostri. Un exemplu concret e Parintele Arsenie Boca, si l-as include si pe Parintele Nicolae Steindhardt tot aici dat fiind cultura sa vasta si caracterul sau destul de ardelenesc.

    In fine, mi se pare stupid sa purtam polemici neconstructive si fara sens; destul e sa constientizam faptul ca nu suntem toti romanii una, nu avem toti aceleasi valori, nu ne rugam la fel si pariez ca nici in Hristos nu credem la fel. La noi, importanta e dreptatea aia autentica, fiecare om sa se bucure de roadele muncii lui, cel drept si harnic sa prospere iar cel lenes, ticalos si hot sa piara; cel ce nu munceste sa nu manance si alte cele; cel puternic si apt sa se bucure de roadele puterii si aptitudinilor lui, cel slab si neputincios sa se bucure ca nu e oprimat si sa zica multumesc daca ocazional mai primeste mila. Postul si rugaciunea sunt vazute aici de oamenii de rand doar ca mijloace, dar daca tii post si te rogi dar esti puturos si pomanagiu ori needucat, rar vei gasi ardelean sa te aiba la inima.
    Eu unul ii iubesc pe moldovenii aia harnici si muncitori, buni gospodari, cati or fi, dar fata de filosofi in general si cersetori am doar ura si dispret. Omul care produce paine, care vinde propriile alimente in piata sau ce produce tehnologie, si valoare materiala in societate, merita respectat. Omul ce nu produce nimic – nu. Asta era de bun simt si in Biblie in conceptia evreilor contemporani Mantuitorului si chiar a paganilor.

    Sa iubesti abstract omenirea e usor, sa-l iubesti pe un om concret nu prea… Cat timp nu ne impuneti sa traim cum vreti voi si considerati a fi „corect” e in regula; dar cand ne impuneti sa ne armonizam cu voi, sa ne uniformizam, sa credem cum credeti voi si sa gandim cum ganditi voi, atunci nu mai functioneaza „dragostea”. Ori din aceasta perspectiva, Moldova / Muntenia mereu au fost inclinate spre credinta intr-un conducator tatuc al tuturor iubitor, credinta ce noi nu o impartasim – n-avem nevoie de lideri providentiali, Ardealul e capabil sa se descurce singur fara conducatori, doar cu oamenii lui productivi (tarani, fermieri, ingineri, medici, agronomi etc).
    Ironic sau nu insa, ca articolul se refera la separatistii unguri, pai parca asta ar fi trebuit sa fie unul din beneficiile noastre la alipirea de Romania si totusi nici macar acest minuscul amanunt nu mai e luat in considerare de statul roman. Unirea asta ne costa mult si pe zi ce trece pare tot mai nefavorabila. Nu zic, e firesc ca intr-o unire sa fie si diferente de beneficii dar nici chiar asa strigator la cer. Daca la 1918 ni se spunea ca semnam pentru bolsevizarea Ardealului sau supunerea lui fata de un stat comunist (roman), iti garantez ca nici un ardelean n-ar fi comis asemenea tradare. Poate ca ambele parti din acele vremi au fost sincere in privinta Unirii, dar Bucurestiul ne-a tradat de atunci in repetate randuri.

    Apreciază

    • Prietene, tu gandesti in termeni antiromanesti! Deci esti antiroman!
      Tu nu reprezinti gandirea romanilor ardeleni. Te reprezinti doar pe tine. Modul existential romanesc e unic pe tot cuprinsul românitatii. Exista, desigur si diferente specifice fiecarei provincii.
      Daca n-ar fi existat romanii din Tara Romaneasca si Moldova cu al lor ortodoxie, nici ortodocsi ardeleni n-ar mai fi existat. Spui ca nu credem la fel in Hristos… Mai mare prostie n-am auzit!
      Moldova nu e bolsevica! Moldova e crestina!
      Du-te nene si lasa-ne! Sunt mii de ardeleni care gandesc diferit fata de tine.
      Spui ca: „Atrocitatile ungurilor nu justifica in nici un fel cele facute de romani impotriva Ardealului. Poate ca Romania e “raul mai mic” pentru noi, dar independenta totala, cu o deschidere comerciala spre Germania si o sustinere cel putin tacita a Rusiei ne-ar fi fost mult mai benefica.”
      Care atrocitati facute de romani impotriva Ardealului??
      Du-te si spune-le romanilor din Ip, Traznea si celelalte sate care au suferit de pe urma maghiarilor ca atrocitatile alea au fost accidentale. Poate o sa scapi doar batut.
      In sfarsit. N-am timp sa ma cert cu tine.
      Te sfatuiesc sa nu mai comentezi pe aici, caci scrii numai prostii!

      Apreciază

    • Ma, tu esti cam prostanac, sa-mi fie cu iertare. Cred ca ai ceva la cap.
      ” nu as zice ca ocupatia vlaha a fost catastrofala, dar nu a fost ardeleneasca, asta e ideea. ” – de unde le scoti, mai cap de musca ? Cred ca te-au infectat ungurii cu prostia lor, ca asa ceva nu am auzit la toti Romanii ardeleni cu care am lucrat…
      ” Problema sunt politicienii lor, fanaticii nationalisti cu mentalitate de cruciat papistas din Evul Mediu si cativa batrani senili nostalgici ai Ungariei Mari (e un motiv pt. care as interzice credinta catolica in Ardeal macar – sau i-as obliga macar pe catolici sa se lepede de cruciadele si corectitudinea teologica a Vaticanului in numele careia ungurii si-au justificat crimele impotriva noastra). Sunt foarte vocali, dar redusi ca numar (o interventie militara de proportii reduse ar fi suficient sa inabuse violent aceste gloate fanatice – interventie ce ar fi mult mai probabila daca Ardealul ar fi independent). ” – Aici iti dau dreptate, dar cu independenta, NU…, ptr. ca asta tot din planul maghiar face parte – autonomie, independenta etc. Nici un Roman sanatos la cap nu poate fi impotriva unitatii ptr. care altii si-au dat viata sau ptr. care au luptat secole de-a randul. Ia-ti gandul de la asta !
      ” In fine, faza cu toti romanii sunt una e cam similara cu toti oamenii sunt una. Nu prea tine la o analiza atenta. Scoala Ardeleneasca (ca si curent de gandire) iti spune ceva? ” – Şcoala Ardeleană s-a născut la Viena pe loc sfinţit de iezuiţi… si acesti tradatori ai Ortodoxiei, devenind greco-catolici ptr. tot felul de interese lumesti, aveau toti studii la Viena, Roma si Budapesta, iar actiunile lor erau de fapt – anti-Romanesti si anti-Ortodoxe. Deci la gunoi cu ei.
      ” Pana si sfintii nostri sunt diferiti oarecum de ai vostri. Un exemplu concret e Parintele Arsenie Boca, si l-as include si pe Parintele Nicolae Steindhardt tot aici dat fiind cultura sa vasta si caracterul sau destul de ardelenesc. ” – Sfintii vostri ? Hai nu zau, chiar asa ? Pr. Arsenie Boca era si este, poate, cel mai mare nationalist Roman, din toate timpurile. Era complet la capitolul nationalism, nu vorbea de ” ardelenisme ”, ci vorbea de ROMANISM, de Neamul Romanesc, de pretutindeni. Asa vorbea multimilor si asa se ruga in miez de noapte catre DUMNEZEU. O profetie de-a Sa – ” De la Prislop va lua Romania foc… ” etc. Deci esti in mare eroare, prietenas. Iar Nicolae Steinhardt era evreu sau jidan, dupa cum el insusi o spunea, de ambii parinti. Si iubea Neamul Romanesc, NU ” neamul ardelenesc ” si ca un Bun Roman, s-a calugarit intr-o manastire Ortodoxa, dupa ce cunoscuse Ortodoxia de la mari Romani ai inchisorilor comuniste, dar si din afara inchisorilor…
      ” Unirea asta ne costa mult si pe zi ce trece pare tot mai nefavorabila. Nu zic, e firesc ca intr-o unire sa fie si diferente de beneficii dar nici chiar asa strigator la cer. Daca la 1918 ni se spunea ca semnam pentru bolsevizarea Ardealului sau supunerea lui fata de un stat comunist (roman), iti garantez ca nici un ardelean n-ar fi comis asemenea tradare. Poate ca ambele parti din acele vremi au fost sincere in privinta Unirii, dar Bucurestiul ne-a tradat de atunci in repetate randuri. ” – Ce te costa pe tine, ma, Unirea ? Cand in Romania, cele mai sarace judete sunt in zona Moldovei. Munteniei, Olteniei, tot tu te plangi, mai amaratule ? Iar in zona Ardeal, cele mai sarace sunt zonele unde si-au pus labele imputite extremistii UDMR, cu complicitatea tradatorilor de la Bucuresti, capitala Romaniei, care-i lasa sa-si faca de cap… Si nu Bucurestiul te-a tradat, ci niste caricaturi de politicieni ( unii cu sange evreiesc si tiganesc ), veniti din toate zonele Romaniei, inclusiv bine-cunoscutii mafioti sectari de la Cluj, care au sprijin evreo-american… Trezeste-te Romane din somnul cel de moarte ! Dezbinarea este marea problema a Romanilor… Si iata ce spune aici un Aroman sau Arman –>

      Aromanul ( un comentator… )
      ” sunt aroman nici nu am cuvinte ce sa spun asa de fericit ma simt.Toti suntem frati, din acelasi singe cu romanii. Este nemaipomenit sa se redeschida scoli Romanesti in albania si in grecia. Sa le intre bine in cap grecilor si albanezilor ca noi suntem urmsii lui Filip I,Filip al-II lea Alexandru Macedon si Spartacus. Noi poporul Roman din neamul Geto-Trac. ”
      DUMNEZEU sa ne ierte si sa ne lumineze pe noi Romanii de pretutindeni ! Amin.

      Apreciază

  3. Daca roman = comunist/socialist/stangist/egalitarist da, sunt antiroman. E plin Ardealul de „antiromani” ca mine. Intreaba-i tu pe romanii aia ardeleni concreti cum gandesc si apoi mai vorbim de o „gandire ardeleneasca”. Nu pe aia cersetori ce nu detin pamant in Ardeal si nici nu muncesc sau pe academicienii platiti de stat – mergi la un targ de pilda si vorbeste cu taranii de-acolo.
    Desigur, ideea cu independenta imi apartine mie personal, dar asta nu inseamna ca in mare ardelenii nu gandesc ca mine. De ce crezi ca nu mai alegem romani in buna parte din zona Ardealului la conducere, ci nemti? Sau oricum oameni care nu au legatura cu ciuma rosie?
    In fine, nu vreau sa starnesc polemici inutile, zic doar ca aroganta asta a voastra de a ne spune cum e „gandirea ardeleneasca reala” a cauzat o adevarata ruptura intre Ardeal si restul tarii. Ne detestati si va manifestati ura fata de noi oridecate ori aveti ocazia. Sa stii insa un lucru, dincolo de imaginile voastre romantate despre ardeleni, nici unul, niciodata, nu s-a luptat pentru nationalism, fiinta nationala si ideologie, ci ne-am luptat doar pentru proprietatile noastre private. Nu ne-a interesat niciodata „fiinta nationala”, ci doar pamanturile noastre. Pentru asta ne-am luptat intotdeauna.
    Intre crestinismul promovat de moldoveni si comunism, chiar nu vad diferenta; ambele propovaduiesc ura fata de omul muncitor ce-si agoniseste pentru el si familie, ambele ridica saracia si cersetoria la rang de virtute, ambele sunt antiumane si calca peste fericirea omului, peste libertatea lui, pentru a ne aduce intr-o stare de egalitate (adica sa fim toti la fel de saraci, de nefericiti, de mizerabili si ratati). Ambele distrug personalitatea umana, blocandu-i dezvoltarea libera. Inainte sa ma-njuri, studiaza putin diferenta dintre calugarii din Ardeal si din restul tarii; nu vreau sa generalizez dar la noi calugarii sunt carturari, oameni destul de invatati, unii dintre ei iti pot da usor lectii de inginerie, agronomie, medicina s.a. Nu se poate zice acelasi lucru de intreaga tara. Iarasi preotii nostri sunt mai cu scaun la cap, nu dau in delir mistic ci au spirit critic, rational. Vezi diferenta de pilda intre Facultatea de Teologie de la Sibiu si cea de la Bucuresti.
    Intrebi care sunt atrocitatile comise de romani impotriva Ardealului… desigur nu-s asa de „artistice” ca cele unguresti, dar mulgerea Ardealului ca pe o vaca, reducerea importantei economice a zonei prin masuri politice de redistributie si schimbare a centrelor administrative sunt doar cateva „binefaceri” ale tarii muma (pt. unii). Ca sa fim insa perfect cinstiti, procesul asta l-a inceput mai degraba Ceausescu, prin relocarea unor centre de productie s.a. In prezent, Bucurestiul face acelasi joc percepand taxele si impozitele multinationalelor care opereaza la noi. Apoi impartirea Mitropoliei Ardealului, care a dus si la importante miscari financiare in zona, a fost sustinuta tot de PF Daniel, care ghici unde a fost mitropolit? Nu in Ardeal!
    In regula, nu mai comentez. Dar nu ai adus nici un contraargument – in afara de in cazul independentei Ardealului (pe care mi l-am asumat ca parere personala) – pt. care ceea ce am sustinut e fals.

    @F
    Pe mine Unirea ma costa taxe la Bucuresti si o guvernare socialista impusa de Bucuresti cand noi ardelenii detestam din toata fiinta orice forma de socialism. Chiar daca votam mereu impotriva stangii, primarii nostri trebuie sa se faca pres in fata PSD (care, ghici unde-si are baza de alegatori?), pt. ca vezi tu, banul din impozite si taxe colectat local merge la Bucuresti si daca indrazneste vreun primar sa fie cu ciocul pe sus, Bucurestiul nu-i mai lasa nimic din impozitele si taxele colectate (sa nu mai zic ca n-avem nici macar dreptul de autodeterminare fiscala, sa reducem fiscalitatea la noi macar, chiar daca multi primari ar vrea s-o faca).
    Ce conteaza ca-s alte regiuni mai sarace? Bogatia nu o pica Dumnezeu din cer, ci o creeaza omul prin munca. Daca in Moldova s-ar munci tehnologizat mai mult, nivelul de prosperitate al zonei ar ajunge in timp la masura Ardealului. Dar fara munca productiva, stiintifica, si numai cu datul din gura si cersitul, nu iesi niciodata din saracie. Daca noi ardelenii suntem mai bogati ca alte parti ale tarii e pt. ca muncim mai mult si cu cap (tractoare aduse din Germania, tehnologie agricola, in plus avem printre cei mai buni agronomi din tara). Nu pentru ca ne-a dat Dumnezeu mai mult ca altora. In plus suntem deschisi spre comert cu Germania, Polonia si alte tari.
    La faza cu ungurii iti dau dreptate – nici un antreprenor sanatos la cap nu-si va deschide o afacere in zona fanaticilor alora din stepele Asiei. Pentru ca oamenii ce-si pornesc orice fel de intreprindere n-au nevoie de batai de cap cu fanatici nationalisti de orice culoare (iar nationalismul maghiar e dintre cele mai abjecte), si evita asemenea zone. Zonele in care ideologiile socialiste, nationaliste si sovine sunt impuse nu-s bune pentru dezvoltare economica si de aia oamenii sanatosi la cap le evita, de unde se trage si saracia a asemenea zone (cu cuvinte si filosofie nu te dezvolti economic).

    Eu unul nu-s pentru dezbinare, dar refuz unirea cu comunistii (strabunicul din partea tatalui, taran simplu, a murit in Razboiul Mondial 2 la Sevastopol, iar strabunicul din partea mamei a fost colonel in fosta armata a regelui si a luptat impotriva comunistilor in razboi iar gunoaiele l-au degradat si l-au furat ca in codru dupa venirea la putere, deci nu am deloc mila si dragoste pentru oameni ce simpatizeaza cu ideile pro-saraci promovate de comunisti, de o ticalosie si nedreptate scarboasa – am avut destule rude muncitoare ce s-au vazut deposedate de averea de viata de aceste maimute cu fata de om). Cand renunta moldovenii la nostalgia lor dupa regimul trecut si la ideile nocive ale acestuia, mai discutam, dar pana cand nu se vindeca de gandirea de stanga si admirarea „modelului suedez” (tot comunist si ala… vorba lui Tutea, socialismul e antecamera comunismului) si ne insulta cu propaganda lor bolsevica pro-saraci (care a cauzat sute de mii de victime doar in Ardeal dintre cei mai muncitori tarani si oameni ce i-a dat acest pamant), nu avem ce discuta. Nu ma erijez in vocea tuturor ardelenilor dar iti pariez ca majoritatea au motive intemeiate la fel ca mine sa urasca si sa nu ierte pe veci slugile bolsevice, oricat de crestine ar fi ele. M-a mai intrebat un bolsevic cand a vazut ca merg la biserica ce am impotriva comunismului, ca zicea el (conform interpretarii lui bolnave) ca si Hristos a fost comunist, revolutionar social. Cu asemenea oameni ce poti sa discuti, ce nu inteleg diferenta? De „crestinismul” practicat laolalta cu ideologiile de stanga n-am nevoie si nici un ardelean n-are.

    Asta e ultimul comentariu; iertare de deranj. Nu pot sa iert, nici sa uit, nu am acest drept.

    Apreciază

    • Nu pot sa zic decat: du-te cu Dumnezeu! Chiar n-am timp sa-ti combat toate ideile gresite.
      Nu pot decat sa ma mir de atatea scorneli:
      „Intre crestinismul promovat de moldoveni si comunism, chiar nu vad diferenta; ambele propovaduiesc ura fata de omul muncitor ce-si agoniseste pentru el si familie, ambele ridica saracia si cersetoria la rang de virtute, ambele sunt antiumane si calca peste fericirea omului, peste libertatea lui, pentru a ne aduce intr-o stare de egalitate (adica sa fim toti la fel de saraci, de nefericiti, de mizerabili si ratati). Ambele distrug personalitatea umana, blocandu-i dezvoltarea libera.”
      Adica crestinismul e pe acelasi plan cu comunismul… Crestinismul calca pe fericirea omului, peste libertate, distruge personalitatea….
      Ca sa vezi, esti si anticrestin.
      A, dar stai, in Ardeal e un crestinism superior, de o alta factura….
      Daca ar fi toti ardelenii ca tine ar trebui sa avem acum mitinguri serioase de obtinere a independentei Transilvaniei, dar uite ca nu sunt!
      Chiar nu avem ce discuta! Sper sa nu mai scrii!

      Apreciază

    • Mai nene „dan”, esti roman, cum sunt eu chinez…. Esti un simpu agent de influenta cu simbrie in slujba altora! Nu te mai obosi! Eu imi trag mai bine de jumatate din arborele genealogic din Ardeal. Stiu foarte bine ce au patimit bunicii si strabunicii (pe care am avut sansa sa-i prind in viata, fiind longevivi) de pe urma ocupatiei maghiare. In ce saracie si privatiuni au fost obligati sa traiasca sau fortati sa lupte impotriva conationalilor in primul razboi mondial… Si bineinteles si ce parere au despre tradatori… Spui ca Bucurestiul suge din seva Ardealului; ai vrea sa stii si cata seva suge Bucurestiul din Moldova? Prin natura serviciului locuiesc acum aici, in „Est”. Distrugerile provocate in economie, in fondul forestier si in infrastructura depasesc, de departe, tot ce s-a distrus in vestul tarii. Si ghici unde s-au dus banii… La „Capitala”, evident fara forme legale. Colectivizarile fortate facute de comunisti au depasit si ele salbaticia celor din Ardeal. Oamenii nu sunt lasati nici azi sa se intoarca la capitalismul traditional al liberului schimb ante-comunist. E usor sa vorbesti despre saraci ca sunt puturosi. Te-ai interesat ca multi oameni capabili si cu potential sunt tinuti fortat in saracie (prin somaj, legi tembele si criminale, taxe aberante si spagi imense) cam in toata tara? In scopul evident de a fi alungati de pe teritoriu sa faca loc altora din orient… Pana nu m-am lovit personal, pe plan profesional de situatia asta, nu am avut nici eu un tablou complet. Sa producem ceva in firma noastra, ne-ar costa de cateva zeci de ori mai mult (doar o omologare in romania ne costa peste 20000 de euro – la un utilaj care valoreaza real cam 1000-1300 de euro!!! Nu mai spun cat costa altele..). Si se mai intreaba unii de ce dau pe un kkt de tractoras de gradina 45000 de euro, cand, desfacut pe suruburi, si numarate piesele nu trece de 2500-3000 de euro… La vot, Moldova „alege” bolsevismul rosu „intotdeauna”, asa auzim mereu diversi „jurnalisti”. Asa sa fie oare? Intrigat de ce se afla de la televizor, am fost si eu curios sa vad cati s-au prezentat la vot, in mai multi ani, inainte de inchiderea urnelor cu un sfert de ora. Si ce sa vezi, de pe strada mea, unde sunt 7-8 blocuri, se prezentasera maximum 15-20 de persoane. Urna nu fusese umpluta nici pe sfert cu buletine de vot afanate. Dar s-a anuntat prezenta la urne de 45-50%. Asta de fiecare data. Am intrebat mai multi cunoscuti si au observat si ei exact acelasi lucru. Indiferent de prezenta la vot, procentele erau mereu aceleasi! Asa ca legitimitatea „sobolanilor rosii”, politicieni aflati vesnic la putere, din fostele structuri PCR-Securitate, e praf in ochi. Corectitudinea alegerilor in Romania e o himera. Cred ca orice om sanatos la cap s-a prins deja de asta. Faci, ostentativ, apologia disperata a bunurilor materiale si a goanei dupa inavutire si pamant, infierand cu manie proletara nationalismul si crestinismul. Ce spui de Arsenie Boca, Sfantul Ardealului? Nu iubea natia romana? N-a raspandit acelasi crestinism precum Iustin Parvu in Moldova si multi altii pe cuprinsul intregii tari? Sau vrei sa te inscrii in galeria securistilor ce arunca mizerii si azi in ei? Vezi mataluta „crestinismul” superior, smecher, plin de inovatii, venit din „inalte sfere” si impaciuitor cu toti apostatii, de care vorbesti, s-ar putea sa poarte un nume: erezie ecumenista. Spui ca nu exista ardeleni care sa fi luptat pentru fiinta nationala! Mai omule, ai mancat ceva stricat? Ai probleme cu „fiCAPUL”? Vino la Marasesti si Marasti (se afla in Moldova, daca nu stiai), sa numeri cu propria-ti manuta mormane de oase – multe din ele de ardeleni dezertati de la austro-ungari, trecuti cu riscuri enorme muntii si veniti DIN PROPRIE INITIATIVA sa lupte pentru Romania Mare!!! Si oase de banateni si de olteni si dobrogeni si „mitici” bucuresteni mai stau alaturi prin pamant pe unde au luptat. Mi-e greu sa cred ca aveau toti mosii cumparate prin Moldova ca sa vina sa le apere… Propriul meu stra-bunic (fost ofiter in armata austro-ungara) a nesocotit ordinele superiorilor unguri de a executa foc de mitraliera asupra unor romani care fugeau, riscand curtea martiala si spanzuratoarea (sa inteleg ca lupta in momentul ala doar pentru mosia si casele lui, din spusele tale nu? A… nici vorba de sentiment national…). Batranul stra-bunic, n-a ajuns la curtea martiala; a fost impuscat pe la spate, in mod miselesc. Dar Dumnezeu nu se uita la vointa oamenilor si batranul supravietuieste. Parasit pe camp, cu rani grave, ajunge, cu rugaciuni fierbinti si neincetate catre Domnul si Sfanta Fecioara, pe propriile picioare la un spital. Timpul parca statea pe loc… A mers o zi intreaga prin ceata, ploaie, noroaie, transee, sate parasite, fara oprire, fara harti… Fara ajutor de sus era ceva imposibil! S-a refacut complet. A supravietuit pentru a fi martor la istorie. A fost martor la atrocitatile comise de unguri, a fost martor la fuga romanilor din ardeal peste munti sa lupte pentru tara, a fost martor la Blaj, a facut parte din multimile stranse pe Campia Libertatii. (presupun ca nu ONG-urile lui soros i-au strans pe oamenii aia acolo in 1918 sa faca figuratie…) A mai fost martor la supliciile pe care le sufereau moldovenii din pricina vechililor ovrei si a latifundiarilor masoni – in niste calatorii prin Moldova, a vazut pe multe mosii cum vechilii ovrei ii batjocoreau pe romanii din sate punandu-i la munca cu botnite de caini legate la gura, ii biciuiau si ii tineau sub amenintarea armei, dupa ce le furasera pamanturile prin inselaciuni si alte porcarii. A fost martor la aparitia legionarilor, apoi la prigoana desantata impotriva lor, la infiltrarile bolsevice din anii ’40, la pierderea Basarabiei din pricina tradarii lui Carol de „Hop-in-tzoale” (cum ii spunea el lui Carol II) si Lupeascai, martor la „coacerea” peste noapte a unor „legionari” (adica unii au schimbat camasa verde cu cea rosie intr-o noapte, cand au venit rusii) dovediti ulterior ca agenti NKVD. A fost martor la jefuirea propriei case de catre bolsevici, care, dupa ce s-au imbuibat cu tot ce au putut manca si bea, ca porcii la troaca, l-au luat sa-l execute ca-i „burjui” (adica boier) – pe oricine avea casa si de mancare, rusii il vedeau ca boier… Rugaciunile stra-bunicii la Sfanta Fecioara, la care avea mare evlavie, l-au salvat din nou. (Printr-un concurs de imprejurari, greu de descris, s-a trezit cu batranul la usa viu.) A fost martor la crimele colectivizarii si ocupatiei rusesti, la furtul padurilor, minereurilor si industriei de pe tot teritoriul tarii, prin „sov-rom”-uri. A trait in regimul lui Groza, al prostituatei staliniste Ana Pauker, sub Dej… A trecut si pe la securitate… L-a apucat pana si pe Nea’ Nicu, in timpul caruia, batranul, ajuns centenar, moare, dar nu de moarte buna ci, la recomandarea unei secretare PCR, ardeleanca get-beget, inchis fortat intr-un azil si infometat pana la deces. Oricum, a trait suficient cat sa-si consemneze toate amintirile intr-o valiza plina de caiete. Cred ca „memoriile” astea pline de detalii i-au grabit sfarsitul. (Batranul cam avea obiceiul sa povesteasca din caietele lui musafirilor care veneau pe la el). Mataluta ii descrii pe ardeleni ca fiind un fel de populatie aparte, perfecta, venita din „sfere inalte”, pro-globalista (neomarxismul si globalismul sunt urmasii directi ai comunismului), materialista, fara limba proprie, de religie universal ecumenista (a se citi masonica) si, bineinteles, fara apartenenta spirituala la vreo natie! E o aberatie pe care au avansat-o de-a lungul timpului extremistii unguri si masonii si comunistii veniti de la Moscova si criptocomunistii postdecembristi si neomarxistii globalisti. Sa inteleg ca esti de-al lor, cumva? „Fiinta nationala” pe care o excluzi matale de la ardeleni, o contestau si bolsevicii si toti urmasii lui marx! Si totusi te dai pro-pamant, pro-capitalist desi aderi la cel mai abject marxism! Un adevarat iubitor de glie, de proprietate, de pastrarea avutului nu poate fi decat nationalist si antiglobalist, „venerabile”! Un sclav nu prea poate sa detina proprietati si sa fie si liber! Libertatea provine din dreptul de a avea si a pastra. Ca sa poti pastra, trebuie sa ai cu ce (armata etc) Asta se realizeaza intr-o natiune de care apartii. Evident ca ardelenii, oltenii, moldovenii, banatenii, dobrogenii, etc. au si uscaturi printre ei. Dar nu uscaturile au tinut natia asta in functiune pana azi, din fericire. Ca in Bucuresti au ajuns sa se cuibareasca in Parlament si institutii o sleahta de borfasi a caror etnie e oricare alta decat cea romana, e firesc, dupa sute de ani de agresiune permanenta. Acolo sunt parghiile puterii. Daca aveam capitala la Cluj, in loc de Bucuresti, crezi ca borfasii stateau cuminti, la Bucuresti? Oriunde aveam capitala in tara asta, Targoviste, Iasi, Brasov, Sibiu, Timisoara etc. acolo se duceau! E o copilarie sa gandeasca cineva ca poti muta un centru de putere fara putregaiul din el sau acolo unde-l muti nu exista putregaiuri. Societatea noastra trebuie curatata de putregaiul antiromanesc pe de-a-ntregul, ca sa se schimbe ceva! Mai vorbesti si de taxe mari rezultate din unire; esti ipocrit, stimabile! In „Est” sunt mai mari! Si nu se gandeste nimeni la „independenta”. „Independenta” asta de care vorbesti matale e o minciuna fluturata de servicii ostile tarii,pentru a crea diviziune (deja fumatul „divide et impera” pe care nu-l invata nimeni din istorie) si doar niste papagali pot sa adere la asa ceva. In secunda in care vreo provincie din aceasta tara isi declara „independenta” va fi anexata instant de vreunul din vecini, care, fie vorba intre noi, face ceva pe independenta catorva judete! Si sa vezi neica (vorba oltenilor), taxe, impozite, curs intensiv de limbi straine (cu AKM-ul la spate), un pic de deportare… si multe altele… Sa mai vorbesti atunci de „independenta”… Am, prin alianta, si unguri in familie. Stii ce mi-au spus despre extremistii lor care vor Ardealul si independenta? Ca n-au nevoie de ardeleni si ii deporteaza cu prima ocazie! Ca sa vezi! Ii doare fix in cot de „independenti” d-astia ca tine. E adevarat ca sunt doar o mana de exaltati extremisti. Dar problema e ca au in spate un imens mecanism (platit cu bani rusesti) care ii impinge in fata. Da, poate e o noutate pentru tine, Rusia se foloseste de foarte mult timp de iredentisti ca arma. Mai sunt unii blegi care fug de ateismul occidental in bratele lui Putin si altii, tot blegi, care fug de KGB-ismul lui Putin in bratele satanistilor NATO-UE! Curios, nimeni nu fuge insa, de iudeo-masonismul ce guverneaza deja, in spatiul eurasiatic-Moscova cat si in arealul NATO-UE… (In stilul asta mai au putin si au pus-o de-o guvernare mondiala…) Una peste alta, avansezi niste idei total dubioase si straine de un roman autentic, bazate pe un adevar, totusi: Clasa politica e tradatoare, anti-romaneasca si are pe agenda de zi dezmembrarea Romaniei. (Indraznesc sa afirm, o parere strict personala, ca suntem deja sub ocupatia unui agregat format din masoni, structuri ale fostei securitati si progeniturile lor, agenti straini (de undeva din orient…), tradatori si infractori de drept comun). Nu m-ar mira sa fii chiar unul dintre ei sau platit de ei… Daca, totusi, nu esti platit si nici spion strain, la cum gandesti, esti numai bun de „Balaceanca”…

      Apreciază

  4. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (20.06.2014): Deshumarea Sfantului IUSTIN POPOVICI. SATANISM la Cupa Mondiala? ISRAEL – eutanasia. MAMA. Ungaria vrea TRANSILVANIA PAMANT UNGURESC | Saccsiv's Weblog

  5. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (22.06.2014): Deshumarea Sfantului IUSTIN POPOVICI. SATANISM la Cupa Mondiala? ISRAEL – eutanasia. MAMA. Ungaria vrea TRANSILVANIA PAMANT UNGURESC | Saccsiv's Weblog

Lasă un comentariu